Cattleya

Skötsel av Cattleyaorkidéer

cattleya orkideCattleyaorkidéerna är berömda för sina stora iögonfallande blommor, som lockar med starka färger och intrikata former. Hos de flesta arter består blomman av två smala kronblad med vågiga kanter och ett tredje kronblad som har utvecklats till en extravagant ”läpp” prydd av prickar eller andra märken. –

Cattleyaorkidéerna hör hemma i släktet Cattleya, ett släkte som i skrivande stund består av drygt 40 stycken vetenskapligt beskrivna arter. I det vilda växer de i Syd- och Centraamerika.

I handeln finns ett mycket stort utbud av Cattleyahybrider och Cattleyakultivarer. Vissa av hybriderna kan producera blommor som är över 15 cm långa. I handeln finns Cattleyaorkidéer tillgängliga i alla blomfärger utom äkta svart och äkta blå.

 

Vattning

Cattleyaorkidéerna är epifyter; de växer inte nere på marken med rötterna i jorden utan hör hemma på trädgrenar och liknande. De är därför inte rustade för att klara av att planteras i vanlig blomjord och försöka överleva med rötterna i fuktig mylla. Övervattning är mycket farlig för Cattleyor, och man bör alltid kontrollera att substratet har torkat ut helt innan man vattnar igen. I det vilda rinner regnvattnet snabbt bort från trädgrenarna.

Gödning

Ge gödning med mycket kväve i året runt (25-9-9). Ingen viloperiod är nödvändig. Istället för att ge stora och koncentrerade portioner sällan, spä ut gödningen och ge din orkidé småportioner då och då.

cattleyaLjus

En Cattleya vill gärna stå så att den får full sol under morgonen och på den sena eftermiddagen, samtidigt som den skyddas från solen mellan klockan 11 och 15.

Om bladen förlorar sin ljusgröna färg och börjar bli mer mörkgröna är detta ett tecken på att plantan får för lite ljus och har börjat producera extra klorofyll för att försöka klara sig. Om bladen tvärt om börjar bli gulaktiga är det ett tecken på att orkidén får för mycket ljus.

Temperatur

Rekommenderad temperatur för Cattleyaorkidéer är 24-29˚ C på dagen och 16-18˚ C på natten. Undvik att exponera den för dramatiska temperaturskillnader.

En väletablerad Cattleyaorkidé brukar kunna överleva någon enstaka olycka, till exempel att någon öppnar fönstret mitt i vintern utan att flytta undan orkidéen först.

Plantering

Cattleyan behöver ett substrat som dränerar snabbt, till exempel grov trädbark. Byt omedelbart ut substrratet om det blir angripet av mögel eller andra svampar, eller om det börjar lukta konstigt. I naturen växer Cattleyorna på trädgrenar, inte nere på market med rötterna i jorden.

Om en Cattleya mår bra kan man räkna med att den behöver planteras om efter två eller tre år. Att plantera om oftare än så gynnar inte växten utan är bara att störa den i onödan.

Cattleya arter

 

C. aclandiaeCattleya aclandiae
C. dowiana Cattleya dowiana
C. labiataCattleya labiata
C. maximaCattleya maxima
C. nobilior Cattleya nobilior
C. walkerianaCattleya walkeriana
C. warscewicziiCattleya warscewiczii