Guckusko – Cypripedium calceolus

GuckuskorGuckusko är en orkide som kan hittas i stora delar av Europa och har även ett stort utbredningsområde i Asien. Den hittas så långt österut som Kina och Japan. Arten hittas i lövskogar upp till polcirkeln. I sällsynta fall återfinns den längre norrut. Arten är speciellt vanligt förekommande i hasselskogar.

Guckuskon är en av de få svenska orkideer som är lätta att odla och som kan odlas i din trädgård. Det är dock viktigt att veta att man aldrig skall ta plantor ur naturen och om man vill ha arten i sin trädgård så måste man hitta en handelsträdgård som kan erbjuda kommersiellt odlade plantor. Phytesia i Belgien har utvecklat en metod för att massproducera arten genom invitroförökning och guckoskor är därför en av få Europeiska orkideer som är kommersiellt tillgänlig som trädgårdsväxt. Jungfru Marie nycklar och brudsporre är andra arter som Pytesia förökar för trädgårdsmarknaden. De arbetar på att göra fler arter tillgängliga för trädgårdar över hela Europa.

Arten tål inte att stå i blöta och hittas därför bara i torra områden. Den är även känslig mot full sol och hittas normalt aldrig där den träffas av solens starkaste strålar.

Guckusko sammarbetar med mycelier från svampar i genuset Tulasnellaceae. Vilda Guckusko orkideer behäver detta sammarbete för att kunna ta upp vissa mikronutrienter.

Utseende

Guckuskon är Sveriges och Europas största orkide. Den kan bli hela 60 cm hög och blommorna kan bli 9 cm breda. Blommornas utseende ses bäst på bilden nedan. Detta finns två olia typer.  En med ljusa gulgröna kalkblad och en med rödbruna kalkblad.  Den rödbruna typer är mer vanligt förekommande och den typ man normalt avser när man säger Guckusko. Bladen är avlånga och blir inte lika höga som blomstänglarna. Bladen kan bli 18cm långa och 9 cm breda. Varje stam får 2 – 4 blad och en eller två blommor.

Arten är lik flera andra orkidearter när den inte blommar men kan lätt identifieras på blommorna.

Guckusko färger

Det finns två olika färger av Guckusko i Sverige. En med mörka och en med ljusa kalkblad. Bild av Bengt Öberg

Guckusko är fridlyst i Sverige

Guckusko är listad som least concern av cites. Detta då den har en stor geografisk spridning och är vanligt förekommande i vissa områden. I Sverige är arten hotad och fridlyst. Du får inte störe arten, plocka dess blommor eller flytta plantor. Det finns dock som sagt kommersiellt odlade plantor som du kan köpa om du vill ha arten i din trädgård.

Arten är även fridlyst i en rad andra länder i Europa. Detta inkluderar t.ex Danmark och Storbritannien. I storbritannien var arten i princip utrottad. Under en period fanns det bara en enda känd planta. Utplantering av guckorskor har dock lett till att beståndet idag är större. Arten förblir dock alvarligt hotad i Storbritannien. Arten är utrotad i Grekland.

Länder som fortfarande har stora bestånd Guckusko inkluderar Polen och Österrike.

Guckusko