Mokara

På denna sida:

Skötsel av Anguloaorkidéer

Mokara orkidéer är orkidéer skapade av människan. De finns inte i naturen. Denna grupp orkidéer skapades genom korsavel av släktena Ascocentrum, Arachnis och Vanda. Olika Mokara orkidéer skapades med olika arter av dessa släktingar. Den första Mokara orkidén presenterades för världen i Singapore 1969. Sedan dess har otaliga andra typer utvecklats.

mokara

Mokara orkidéer är härdade och lätta att ta hand om. De är perfekta orkidéer för nybörjare eftersom de är mycket förlåtande. Vissa arter av Mokara orkidéer är otroligt härdade och växer snabbt. Tillräckligt så att det verkar mer som att de skulle vara ogräs än att de skulle vara en orkidé. När de blommar, vilket de gör mycket, råder det dock ingen tvekan om att de är orkidéer, eftersom de kommer att ge dig många fantastiska blommor i skarpa färger.

Mokara orkidéer hålls ofta som trädgårdsväxter i varmare och tropiska klimat.

Vattna

Mokara orkidéer har en distinkt tillväxtperiod och en period när de vilar. Under resten av tiden bör de bara ges tillräckligt med vatten för att förhindra bladen från att torka ut. Vissa Mokara arter behöver inte vila om de får vatten och näringsämnen året runt. Dessa arter blommar när som helst på året oavsett om de får en viloperiod eller inte.

Under tillväxtperioden ska de hållas fuktiga men inte våta. De bör aldrig stå i vatten. Därför vattnas orkidéen vattnas bäst varje morgon med rumstempererat vatten. Ta bort allt vatten som ligger på brickan efter fem minuter. Under mycket varma dagar är det bäst att vattna dessa orkidéer flera gånger om dagen.

Näring

Mokara orkidéer uppskattar några extra näringsämnen under tillväxtperioden som sträcker sig från vår till höst. Det är vanligtvis bra att göda dem från mars till september. De föredrar en utspädd lösning av vatten och orkidénäring. Späd orkidéväxtnäringen till 50% av den rekommenderade styrkan. De flesta Mokara orkidéer bör tillsättas extra näring ungefär en gång i månaden.

Den mycket snabbt växande arten klarar sig bäst med en svag dos växtnäring. De uppskattar också en betydligt starkare näringslösning än resten av Mokara arten. Snabbväxande Mokara orkidéer föredrar ofta att du blandar gödselmedlet till 200% av den rekommenderade styrkan eller så kan du bara använda vanligt blomgödsel som är utformat för andra typer av blommor.

Temperatur

De flesta Mokara orkidéer klarar sig bra vid regelbundna inomhustemperaturer och ingen särskild försiktighet måste tas med avseende på temperatur om du förvarar dem i en lägenhet eller ett hus.

mokara orkide

Ljus

Mokara orkidéer klarar sig bäst på en östlig eller västlig plats där de får full sol en del av dagen. Öst är vanligtvis den idealiska platsen eftersom det ger dem morgonsol. Undvik att placera dem i oskuggad söderposition eftersom solen kommer då att bränna bladen.

Krukmedium

Olika Mokara orkidéer kan ha helt olika behov men de klarar sig normalt alla i ett vanligt generellt krukmedium. Se till att krukmediet dränerar väl eftersom de flesta Mokara orkidéer ogillar att ha våta rötter. Några Mokara orkidéer klarar sig mycket bra i vanlig jord som du använder för resten av dina växter.

Omplantering av en Mokara orkidé

Vissa Mokara arter växer väldigt snabbt och kan behöva planteras om en eller flera gånger om året. Vissa växter kan börja året i en 4-tums kruka och har helt vuxit ur en 15-tums kruka inom ett år. De planteras bäst om när blomsäsongen är över. Men eftersom vissa Mokara orkidéer alltid blommar, kan du tvingas plantera om dem medan de blommar.

De flesta Mokara orkidéer kommer dock att växa betydligt långsammare och dessa oplanteras bäst vart 2-3 år.

Mokara orkidé trivia!

Innan du köper en Mokara orkidé bör du se till att titta på plantans rötter och blad. De kommer att berätta om växten är frisk. Rötterna ska vara i gott skick med skarpa ändar. Om det finns många ruttna eller trasiga rötter gör du bäst i att undvika att köpa den växten. Bladen ska ha en fin grön färg och vara utan skador eller fläckar. De kan återfå sin hälsa, så om du bara hittar ett exemplar av just den du vill ha så kan det vara bättre att köpa den även om den inte är i sitt bästa skick.