Att plantera om orkidéer

Välkommen till min guide till hur du bäst planterar om dina orkideer. I denna guide kan du lära dig allt du skall tänka på när du planterar om dina orkideer. Du hittar även svar på alla de vanligaste frågorna om att plantera om orkideer.

Om du vill veta exakt vad du kan lära dig i artikel kan klicka på plustecknet nedan för att expandera innehållsförteckningen. Du kan klicka på de olika rubrikerna för att gå direkt till det stycket i artikeln.

På denna sida:

Saker du behöver när du planterar om din orkide

Kit med allt man behöver för att plantera om sin orkide

Om det är första gången du skall plantera om dina orkideer eller om du bara har några få orkideer så kan det vara bäst och lättast att beställa ett omplanteringskit.  Det finns många olika omplanteringskit på marknaden.  Personligen rekommenderar jag Wexthusets omplanteringskit.

Det innehåller allt som man behöver för att sköta och plantera om sin orkide.   Det innehåller jord, krukor, orkideclips, näring med mera.

En  fördel med att handla hos Wexthuset är att man erhåller gratis frakt på alla ordrar över 599 kr.  Detta gör det bekvämt att handla från wexthuset oavsett var man bor i landet.

Läs mer om Wexthusets omplanteringskit.

Andra tillbehör

 

Hur ofta ska man plantera om orkidéer?

Om din orkidé börjar få det trångt bland rötterna är det dags att plantera om den, och det samma gäller om orkidéjorden har blivit dålig eller för kompakt. Exakt när det här kommer att inträffa är mycket svårt att säga, så det går inte att ge någon strikt regel i still med ”plantera alltid om orkidéer efter 18 månader”. Räkna med att orkidéer behöver planteras om ungefär vartannat till vart tredje år, men var också redo att gripa in tidigare eller vänta längre – beroende på hur situationen ser ut för just den här orkidén. Om en orkidéplanta är frisk, har tillräckligt med plats i krukan och substratet är i bra skick gör man den inte någon tjänst genom att plantera om den.

Några tips:

  • Epifyter vill ha ett växtsubstrat som är luftigt och dränerar väl, så att rötterna inte ruttnar. Över tid kommer även en jättebra att orkidéjord att bli för kompakt och då behöver man plantera om. Ett varningstecken är att orkidéjorden inte dränerar lika väl som förr och behöver längre tid på sig att torka upp mellan vattningarna. (Tänk dock på att temperatur och luftfuktighet också kan påverka.)
  • Om du har en bulbbärande orkidé – till exempel Cattleya, Dendrobium eller Oncidium orkidéer – bör du plantera om till en större kruka ifall du misstänker att plantan inom nästa år kommer att vandra utanför krukans kant. Bulbbärande arter brukar vandra frammåt med hjälp av rhizom (rotstock) och nästa års bulb hamnar vanligen en bit framför årets bulb. Du behöver alltså försöka avgöra var nästa bulb kommer att hamna, och plantera om till en större kruka om du bedömmer att bulben och dess rötter kommer att hamna utanför nuvarande krukas kant.

Hur man planterar om en orkidé som är planterad i orkidéjord

  1. Om du planterar om orkidén för att rötterna behöver mer plats, välj en kruka som är en storlek större än den nuvarande. Att ge en orkidé onödigt mycket krukplats, och därmed extra mycket orkidéjord, är sällan en bra idé. Extra mycket växtsubstrat ökar risken för att det hålla sig blött så länge att blötan skadar orkidén eller får substratet att ruttna (vilket indirekt skadar orkidéen).Tips! Innan du väljer krukstorlek, kontrollera om det finns några rötter som blivit dåliga och som du kommer att behöva trimma eller skära bort helt innan omplanteringen. I vissa fall bli rotsystemet så pass mycket mindre efter att man fixat till det att man kan plantera orkidén i samma kruka igen.
  2. Oavsett om du använder en ny orkidékruka eller återanvänder den gamla är det en bra idé att diska ur den noga med vatten och såpa för att få den ren innan den används.
  3. Lyft varsamt plantan ur krukan. Om du har svårt att få ut den, kläm lite lätt på krukan samtidigt som du lutar den snett neddåt och lirkar. Ibland behöver man också knacka upprepade gånger i botten på krukan. Försök hålla kring hela rotbasen när du lirkar ut den, om man drar i enstaka rötter är risken högre att orsaka skada.
  4. När rotklumpen är ute, peta varsamt loss den gamla orkidéjorden. Ge sedan rötterna ett ljummet vattenbad en stund och skölj igenom dem för att få bort så mycket av den kvarvarande orkidéjorden som möjligt. Badet gör rötterna spänstigare och mindre troliga att skadas, eftersom de är segare och mer böjliga än när de är torra.
  5. Efter badet, klipp bort rötter och rotdelar som är döda eller i dåligt skick. Rotdelar kan till exempel ha skadats av övervattning och ett substrat som inte dränerar tillräckligt väl. Använd en ren vass sax eller blomstersekatör. Tag inte bort mer än nödvändigt – orkidén behöver sina rötter och gynnas inte av att du klipper av mer än det som är i dåligt skick.Tumregel: Om en bit av roten är död och intorkad räcker det att skära bort den döda, torra delen. Om en bit av roten är mjuk och ruttnande, klipp bort även en liten bit av den friska biten rot, för att minska risken för fortsatt nedbrytning.
  6. Om du vill, lägg ett dräneringslager i botten av krukan. För att minska risken för föruttnelse är det vanligt att man lägger ett dräneringslager i botten av krukan innan man fyller på med orkidéjord. Dräneringslagret kan till exempel vara stenar eller krukskärvor. Tanken är att vattnet ska kunna rinna bort från orkidéjorden och ned till botten av krukan, så att orkidéjorden kan torka upp snabbt och inte bli stående blöt.
  7. Fyll på en bit av orkidékrukan med orkidéjord. Det ska vara tillräckligt mycket för att plantan ska hamna på rätt nivå. Anpassa så att rothalsen hamnar strax under krukans kant. Det är ofta enklast att placera orkidén rätt om man bygger upp som en liten kulle av orkidéjord i krukan istället för ett rakt lager.
  8. Vid behov, sätt i en eller flera stödpinnar. Lägg fram dina orkidéclips så att du har dem redo när de behövs.
  9. Sätt ned plantan i krukan och håll den på plats med ena handen. Sprid ut rötterna över kullen och låt deras spetsar peka neddåt. Fyll gradvis på runt omkring rötterna med mer orkidéjord med andra handen. Du kan behöva arbeta in orkidéjord mellan rötterna. Fortsätt fylla tills orkidéjorden når nästa upp till övre kanten av krukan.När du fyller på med orkidéjord, tryck varsamt till orkidéjorden så att den kan lägga sig mellan rötterna och göra plantan mer stabil. Att trycka till orkidéjorden allt eftersom som fyller på är bättre än att vänta tills hela planteringen är över och då göra ett hårt tryck.När krukan är fylld, lyft den och ställ ned den bestämt på underlaget. Detta hjälper orkidéjorden att sätta sig.Skaka lätt på krukan så att orkidéjorden kan kompakta sig lite mer, eftersom det gör att plantan står stadigare. Tryck sedan till lite mer för att ge plantan ännu bättre stöd.Målet är att orkidéjorden ska vara packad hårt nog för att ge plantan tillräckligt med stöd, men samtidigt vara lös nog för att släppa igenom tillräckligt med luft.
  10. Vattna igenom orkidéjorden så att den sätter sig ännu bättre. Ett tips är att ställa krukan i vasken så att du kan spola igenom den nya orkidéjorden ordentligt. En annan metod är att sätta ned hela krukan i en skål med vatten en stund och sedan låta vattnet rinna av.
  11. Kontrollera igen att plantan och eventuella stödpinnar sitter tillräckligt stabilt i krukan.
  12. Placera den nyplanterade orkidén på en plats i hemmet som är ljus och sval, och inte i starkt solljus. Orkidén bör stå så i några veckor.
  13. Eftersom orkidéjord i normalfallet är svagt näringsberikad vattnar man inte med näringslösning i samband med omplanteringen, men ganska snart därefter kommer näringen att börja ta slut och du bör börja vattna orkidén med näringslösning igen i enlighet med dina vanliga rutiner för den. För mer information om detta, besök vår artikel om orkidénäring/ att göda orkidéer.

Hygien

Skadedjur och sjukdomar kan överföras i samband med omplantering, särskilt om man planterar om flera plantor samtidigt och använder redskap, ytor och krukor som inte rengjorts. Du bör också tvätta händerna noga.

Varför ska man inte plantera om en orkidé som blommar eller har en blomknopp?

Du kanske har sett rekommendationen om att inte plantera om en orkidé när den blommar och/eller är i knopp. Men varför? Rekommendationen existerar av flera orsaker, varav de två viktigaste är dessa:

  • Att omplanteras är en omställning för plantan, och det kan innebära att den tappar sina blommor/knoppar eller att blomningsperioden den här gången ger färre blommor eller blir kortare än normalt. Man undviker därför omplantering för att man inte vill riskera att försämra blomningen.
  • Att blomma är krävande för plantan, så du vill helst inte att den är i den perioden när du planterar om, eftersom du vill att den ska lägga sin kraft på att etablera sig i den nya krukan. Detta kan man dock uppnå genom att klippa av blomstänglarna innan omplanteringen, så man behöver inte vänta på att blomningsperioden ska vara över.

Har du en frisk och stark orkidé är det i normalfallet inte farligt för den att planteras om när den blommar eller har knopp. Det kan vara trist för dig, eftersom det kan innebära en reducerad blomning den här gången – det är plantans naturliga skyddsmekanism för att säkerställa att den har tillräckligt med kraft att lägga på att etablera sig. Vill du hjälpa den på traven kan du till och med klippa bort knoppar och blommor i samband med nyplanteringen, och sedan fortsätta klippa bort eventuella nya tendenser till blomning under en period medan plantan etablerar sig. Har man tänkt att hålla en orkidé i många år spelar det ju mindre roll om man blir utan någon enstaka blomningsperiod.

Kort sagt: Om du har en god anledning till att omdelbart plantera om din orkidé (till exempel att växtsubstratet har börjat ruttna) behöver du inte vänta på att blomningen ska vara över. Det är bättre för orkidén att planteras om under blomningen än att tvingas stå kvar i ett växtsubstrat som blivit dåligt.

Det finns också gott om exempel på orkidéfantaster som har som rutin att alltid plantera om en nyinköpt orkidé oavsett om den blommar eller ej, eftersom de vill rengöra den och byta till substrat, kruka etcetera som de vet är fria från ohyra och annat smittsamt. Antingen planterar de om inklusive knoppar och blommor och låter orkidén välja själv om den vill reducera blomningen, eller så klipper de bort knoppar och blommor i samband med omplanteringen.

Värt att nämna i sammanhanget är också att det finns orkidéodlare som alltid klipper av eventuella blomstänglar på nyinköpta orkidéer (utan att plantera om dem) eftersom de vill att plantan ska använda all sin kraft till att etablera sig i det nya hemmet.

När är bästa tidpunkten för omplantering?

Bästa tidpunkten är idag om du upptäckt att växtsubstratet har blivit dåligt eller det finns risk för att en ny orkidé sprider sjukdomar eller skadedjur till dina befintliga. I övriga fall kan man vara mer strategisk och försöka hitta en optimal tidpunkt för nästa omplantering.

  • För att inte störa blomningen (se ovan) brukar man undvika att plantera om orkidéer under en blomningsperiod.
  • För många orkidéer är strax innan starten av en ny tillväxtperiod en perfekt tidpunkt för omplantering.
  • För många uppåtväxande orkidéer, till exempel Vanda orkidéer och Phalaenopsis orkidéer, passar det bäst att plantera om när plantan nyss har börjat gå ur sin viloperiod.
  • Hos orkidéer som skjuter nya skott varje år brukar man vänta tills det nya skottet har kommit fram och det går att se små ”vårtor” på undersidan av det – då planterar man om. De små ”vårtorna” är början på nya rötter och om man låter dem växa sig längre innan omplantering ökar risken för att de går av. Efter omplanteringen är ”vårtorna” redo att snabbt hjälpa plantan att etablera sig.
  • Det finns vissa orkidéer som inte bildar några nya rötter på det nya skottet förrän hela skottet är fullvuxet. Sådana arter bör inte omplanteras medan skottet är ungt. Till exempel finns det sorter av Cattleya som fungerar så.

Ska jag klippa bort luftrötterna i samband med omplanteringen?

Om du har en orkidé av typen epifyt eller litofyt har den förmodligen grågröna rötter som sticker upp ur krukan istället för att leta sig ned i substratet. Denna typ av rötter kallas luftrötter och är viktiga för orkidén. De är gröna för att de innehåller klorofyll.

Man bör undvika att ta bort luftrötter om det inte är nödvändigt för att de är i dåligt skick. Döda rötter bör tas bort. Finns det någon avgränsad skada kan man korta ned roten så att bara den friska biten återstår.

Vill du ansa luftrötterna av rent estetiska skäl brukar det också gå bra om det handlar om att ta bort eller korta ned någon enstaka rot, men man bör nöja sig med det. Är det trångt om plats för luftrötterna bör man istället plantera om i en större kruka.

Svaret är alltså, nej – du bör inte klippa bort luftrötterna i samband med omplantering. Luftrötterna är viktiga för orkidéen och ska bara tas bort om de är döda/skadade/sjuka.

Att dela orkidéplantor i samband med omplantering

Istället för att plantera om en stor orkidé i en ny, större kruka kan man dela den så att man får fler plantor. För många av de populäraste orkidéerna räcker det med att varje del har minst 1 nytt skott + minst 3 bulber.

När du delar plantan, bryt eller skär av rhizomet vid de naturliga brytpunkterna, och låter sedan snittytorna torka ungefär 30 minuter i luften (ej i solsken).

Varför använder man genomskinliga krukor när man planterar om orkidéer?

  • Många arter och sorter av orkidéer som är populära i handeln är epifyter och bildar grönaktiga luftrötter. Dessa luftrötter innehåller klorofyll och kan genomföra fotosyntes. Därför vill man gärna att även den biten av rot som är innanför kanten av krukan ska få tillgång till ljus.
  • Om man har en genomskinlig kruka (i alla fall innerkrukan) är det enklare att se när rötterna visar tecken på att vilja ha vatten igen. Det minskar alltså risken för att man vattnar för ofta eller för sällan. Till exempel brukar brudorkidéernas rötter skifta över från grönt till mer gråvitt när de börjar bli törstiga.
  • Många epifyter (och litofyter) är mycket känsliga mot problem i orkidéjorden, till exempel föruttnelse. Därför är det viktigt att ha bra koll på vad som händer i krukan så att man kan upptäcka och åtgärda problem i ett tidigt skede.

Kan man plantera orkidéer ihop med andra växter?

Ja, det kan man, men det gäller att göra det på rätt vis.

Till exempel bör man inte plantera orkidéer som vill ha orkidéjord i blomjord, och växter som mår bäst i blomjord ska inte planteras i orkidéjord. Vid samplantering väljer man antingen växter som gillar samma typ av växtsubstrat, eller så placerar man flera mindre innerkrukor i en större ytterkruka så att varje växt kan få rätt växtsubstrat.

Vidare är det som alltid vid samplanteringar viktigt att tänka på faktorer som ljus, temperatur och luftfuktighet, så att man inte skapar en samplantering där det blir omöjligt att göra alla plantor nöjda samtidigt.

Här ovanför har vi gått igenom varför luftrötterna hos orkidéer vill ha sol och inte bör stängas in i mörker, och det är också en punkt att tänka på när man samplanterar.

Ska man dessutom samplantera i samma innekruka krävs att växterna utöver allt annat trivs med samma vattningsrutin. Har man olika innerkrukor blir situationen lite mer flexibel. Tänk dock på att vatten som rinner ut ur en innekruka kan absorberas upp i en annan om man inte har ett skyddade lager i botten som lyfter krukorna från eventuellt stående vatten. Ibland är det bäst att lyfta ur innerkrukor ur ytterkrukan och vattna dem separat innan man sätter tillbaka dem igen.