Brassia

På denna sida:

Skötsel av Brassia orkidéer

Brassia orkidéer är epifytiska växter från Amerika. De finns från de södra delarna av Florida i USA, genom Västindien och Centralamerika och i de tropiska delarna av den sydamerikanska kontinenten. De flesta arter är begränsade till ett ganska specifikt område, men Brassia caudate finns över hela den geografiska regionen. brassia orkideBrassia orkidéer växer i våta skogar från havsnivå till 1500 meters höjd och detta är viktigt att komma ihåg om du vill ge dina växter den perfekta Brassia orkidévården. Brassia orkidéer föredrar en luftfuktighet på 60% och det är därför en bra idé att odla dem över en luftfuktare om luften i ditt hem är torr. Bra luftcirkulation är också viktigt.

I blomsterhandeln kan du hitta arter av Brassia orkidén samt hybrider och de uppskattas främst för sina långa utspridda hylleblad. Vissa Brassia orkidéer utvecklar hylleblad som som blir längre än 50 centimeter (1 fot 8 tum). De spindelformade blommorna kan vara ljusgröna eller gula (och relaterade färger) och är dekorerade med bruna ränder. Eftersom blommorna är spindelformade är orkidéer från släktet Brassia allmänt kända som Spindelorkidéer. Du kan läsa mer om orsaken till denna spindelkonfiguration i avsnittet trivia nedan.

Brassia-släktet är en del av understammen Oncidiinae. Släktet har fått sitt namn från den brittiska botanikern och illustratören William Brass, som arbetade med den berömda botanikern Sir Joseph Banks och samlade växter i Afrika. I trädgårdshandeln förkortas släktnamnet Brs.

Vattning

Brassia-orkidéerna är epifytiska växter, vilket innebär att de odlas på träd, inte i jorden på marken. De är därför känsliga för övervattning och bör aldrig tvingas stå med sina rötter i en fuktigt jord. Att torka ut helt rekommenderas dock inte. vattna din Brassia orkidé precis innan det sker.

Näring och gödsel

Brassia orkidéer uppskattar vanligtvis en svagare orkidégödning som ges 3 av 4 vattningar.

Temperatur

En majoritet av orkidéarterna från släktet Brassia mår som bäst när de får svala nätter och varmare dagar. Låt inte nattemperaturen sjunka under 55-60 grader F (13-16 grader C).

Ljus

När det gäller ljus har Brassia orkidéerna preferenser som liknar de mer kända Cattleya orkidéerna. Massor av starkt ljus är nödvändigt, men orkidén ska skuggas från den intensiva middagssolen från kl 11 till 15. Mörkgröna blad är ett tecken på ljusinsufficiens. För starkt solljus kan å andra sidan orsaka att bladen gulnar.

Krukmedium

Den epifytiska Brassia orkidén måste ges ett krukmedium med högsta bästa dräneringsförmåga. Medium till stor bark rekommenderas. Du kan också sätta din Brassia orkidé på en bit bark eller trä, som om den skulle växa i naturen.

Omplantering av en Brassia orkidé

Plantera om din Brassia-orkidé vartannat till vart tredje år. Byt omedelbart om krukmediumet börjar lukta illa eller är angripet av mögel eller någon annan typ av svampar.

Brassia orkidé trivia!

Brassia orkidéerna är beroende av getingar av släktena Campsomeris och Pepsis för pollinering. Getinghonorna från dessa två släkten jagar spindlar, och Brassia orkidéerna är utformade så att de kan lura getingen att tro att en del av orkidéblomman är en utsökt spindel. Getingen kommer att sticka läppen medan hon försöker förstå vad hon tycker är en spindel, röra vid pollinarium och därmed få pollen över hela hennes huvud. När getingen lockas in i en annan Brassia orkidéblomma kommer pollinering att äga rum.

Brassia arter

 

Brassia RexBrassia Rex