Catasetum

På denna sida:

Skötsel av Catasetumorkidéer

Släktet Catasetum tillhör divisionen Cymbidieae i orkidéfamiljen och Catasetum orkidéer finns från Mexiko till tropiska Amerika. En majoritet av arten hör hemma i Brasilien. Bladen av Catasetum orkidéer är veckade i den övre delen. Catasetum orkidéer är nästan alltid bladväxter och som går in i en vilande period de tapapr sina blad.

Att förstå rytmen i växande och vilande perioder är en viktig del av framgångsrik Catasetum orkidévård. Dessa orkidéer har klustrade pseudobulbs formade som cigarrer. När bladen har tappats kommer pseudobulbsen att bli taggiga.

Blomställningen hos en Catasetum orkidé börjar vid basen och består av mycket köttiga blommor. Till skillnad från de flesta andra orkidéer i världen producerar Catasetum orkidéer unisex ​​blommor, och de ligger normalt på olika plantor. Hanblomman är väldigt färgstark medan honblomman har en mindre iögonfallande gulaktig till grön nyans. Förhållandena där du odlar din Catasetum orkidé kommer att avgöra om plantans blommor blir hanar eller honor. En orkidé från Catasetum som växer under medelförhållanden kan producera både han-och honblommor, men detta är mycket sällsynt och blommorna kommer att ha olika storlek och färg. Det är lätt att misstänka att en sådan växt är en helt annan art och till och med orkidéexperter gjorde det från början.

Catasetum saccatum

Catasetum saccatum – BILD AV Arne and Bent Larsen

Vattna

Bevattning av Catasetum orkidéer är naturligtvis en viktig del av deras vård och kommer att avgöra om riktigt stora pseudobulber kommer att utvecklas eller inte. Under den relativt korta växtsäsongen måste Catasetum orkidén ges möjlighet att lagra mycket vatten. Så länge nya blad bildas måste du vattna din Catasetum orkidé mycket. Minska gradvis vattningsfrekvensen när pseudobulberna mognar. När bladen börjar bli gula och falla av är det dags att sluta med all vattning tills du märker att den är på ny tillväxt. Om pseudobulberna börjar krympa riktigt ordentligt kan det dock vara okej att ge orkidén lite vatten under den vilande perioden.

Näring

För att utveckla starka pseudobulber behöver Catasetum orkidén mycket näring. Så länge orkidén växer kan du använda ett gödningsmedel med hög kvävehalt, såsom 30-10-10. När pseudobulberna bildas bör du gradvis minska på näringen. Ett gödningsmedel som stöttar blomning, till exempel 10-30-20, kan användas på hösten eller våren (beroende på när din orkidé normalt blommar). Glöm inte att det är bättre att ge din Catasetum orkidé en svag gödsellösning ofta istället för att tvinga på den en enorm mängd näringsämnen på en gång.

Temperatur

Under tillväxtperioden bör du helst hålla dagstemperaturen omkring 80-100 grader F (27-38 grader C) och låta nattemperaturen sjunka till 60-65 grader F (15-18 grader C). I naturen växer Catasetum orkidéer under den varma och regniga tropiska sommarsäsongen. När tillväxterna mognar kan du sänka dagstemperaturen ner till 70-85 grader F (21-30 grader C) och nattens temperatur till 55 grader F (13 grader C).

Ljus

Ljuskraven för Catasetum orkidén varierar beroende på säsong. I början av den årliga tillväxtcykeln kan den även klara sig med små mängder ljus. Starkt ljus krävs dock för optimal tillväxt och ljusbehovet för din Catasetum orkidé ökar ständigt tills den sista delen av tillväxtperioden och då är det mycket högt. När pseudobulberna mognar rekommenderas det att härda dem genom att ge något mer ljus än tidigare.

Krukmedium

Vilket medium som rekommenderas åt Catasetum orkidéer beror på krukans storlek. Fina medium är bäst för små krukor, medan medelstora medium ofta används i större krukor. Många Catasetum orkidé entusiaster använder sphagnum mossa. Du kan också odla vissa Catasetum arter på en bit trä eller liknande material, eftersom de växer på träd i naturen. En monterad Catasetum orkidé kommer att behöva vattnas mer än en planterad orkidé.

Omplantering av en Catasetum orkidé

Efter den andra blomningen är det lämpligt att ta ur din Catasetum orkidé från sin kruka. (Om din Catasetum orkidé bara blommar en gång om året ska du att göra detta efter att den enda blomningen är över.) Tvätta orkidéns rötter och dra isär bulbillerna. Det rekommenderas inte att skära i bulbillerna. Placera bulbillerna upprätt och stänk dem försiktigt med vatten en gång i veckan. Ge dem mer vatten om de visar allvarliga tecken på att de håller på att krympa. Under våren kommer nya rötter att utvecklas. Vänta ett tag innan du planterar Catasetum orkidén, det finns ingen anledning att skynda på det. Den senare halvan av maj är vanligtvis en bra tid och den nya plantan bör vara minst 10 cm långa och ha gott om rötter innan du gör någon omplantering.

Catasetum orkidé trivia!

De hanblommorna hos många Catasetum orkidéarter är kända för sin vana att kraftigt mata ut pollen (pollenmassor) över pollinerare. Den säckformade Catasetum orkidén, Catasetum saccatum, har tagit det ett steg längre och skickar faktiskt ut sina viskida pollensäckar med explosiv kraft så snart en lämplig pollinatorinsekt berör en seta. Detta beteende studerades av Charles Darwin.