Coelogyne

På denna sida:

Skötsel av Coelogyneorkidéer

Coelogyne orkidéerna finns i Indien, Kina, Indonesien o ch på Fijiöarna. De viktigaste områdena för detta släkte finns i Himalaya och på Borneo och Sumatra. Coelogyne orkidéer är inte bland de mest kända orkidéer som odlas så du kanske inte hittar dem i din lokala blomsteraffär. En av de mest kända medlemmarna i denna grupp är hybriden Coelogyne ’South Carolina’ (C. pandurata x C. Burfordiense). Denna hybrid kallas vanligtvis Black Orchid eftersom den har en svart läpp med ett invecklat mönster. Bland Coelogyne arterna är den typiska färgen vit, ibland med nyanser av grönt, brunt eller persikofärgat.

Coelogyne cristata

Coelogyne cristata – Bild av Eric

Coelogyne orkidéer finns i varma, tropiska låglandskogar men även i skogar som ligger högt uppe i bergen, och den exakta regionen kommer naturligtvis att spela en viktig roll när det gäller korrekt Coelogyne orkidévård. Vissa arter kräver till exempel svala eller till och med kyliga temperaturer för att blomma, medan andra är vana vid ganska varma förhållanden.

Många, men inte alla, Coelogyne orkidéer behöver en viloperiod varje år. För att kunna utföra korrekt Coelogyne orkidévård måste du ta reda på vad just din art behöver. Coelogyne cristata, Coelogyne ochracaea och Coelogyne pandurata behöver till exempel full vila, medan Coelogyne massangeana och Coelogyne mooreana bara behöver delvis vila. De första tre orkidéerna kommer från miljöer med svala temperaturer, medan de andra två lever under medelförhållanden.

Bevattning

Hur du vattnar dina Coelogyne-orkidéer beror mycket på om de behöver full vila eller bara delvis vila under vilosäsongen. För de flesta arter äger vilosäsongen rum mellan slutet av oktober och slutet av mars. Under denna period bör dina Coelogyne orkidéer vattnas sparsamt och vissa arter bör inte vattnas alls. (Detta beror också på luftfuktigheten i det svala rum där du har placerat dina orkidéer under viloperioden.)

Under tillväxtperioden, dvs. från slutet av mars till slutet av oktober, behöver Coelogyne orkidéer mycket vatten och bör vattnas en gång i veckan eller var tionde dag beroende på temperaturen. En hög temperatur ökar behovet av vatten. Börja vattna dina Coelogyne orkidéer när den nya tillväxten är minst ½ tum (drygt 1 cm) hög.

Näring

Coelogyne orkidéer behöver måttligt med näring och de kommer att uppskatta näringsmedel från april till september. Du kan använda vanligt näringsmedel om du blandar den till ¼ av den normala styrkan och vattnar ur krukan väl var fjärde vecka med enbart vatten för att ta bort överflödiga näringsämnen och avsatta salter. Från slutet av augusti till slutet av september bör du istället använda ett högre kaliumgödselmedel eftersom det gör det lättare för bulberna från i år att härda och utveckla fler och större blommor för den kommande vintern eller våren (beroende på art).

Temperatur

En majoritet av Coelogyne orkidéerna är vana vid mycket kyliga odlingsförhållanden eftersom de kommer ifrån de svala bergen i Indien och Himalaya, men vissa föredrar istället medelförhållanden, där rekommenderad temperaturintervall för Coelogyne-orkidéer är 40-80 grader F (8-25 grader C).

Ljus

Coelogyne orkidéer trivs när ljusnivåerna är höga eftersom det gör det möjligt för dem att lagra mycket energi i sina pseudobulber. Utan tillräckligt med ljus kan det bli omöjligt för orkidén att växa välformad och kompakt. Du bör dock skydda din Coelogyne orkidé från starkt solljus om du placerar den nära fönsterrutan eftersom dess blad kan brännas. Du kan till exempel hänga upp en tunn spetsgardin för att göra ljuset något mildare.

Krukmedium

Det rekommenderade krukmediumet för en Coelogyne orkidé är en medelklassig kompostblandning. Se till att pottmediumet dräneras väl, eftersom ett fuktigt medium kan leda till att rötterna förstörs för Coelogyne orkidéer.

Omplantering av en Coelogyne orkidé

Du kan omplantera din Coelogyne orkidé i april när blomningen är över, eller låta orkidén växa till en stor växt och bara plantera om den vartannat eller tredje år.

Coelogyne orkidé trivia!

Coelogyne orkidé trivia # 1: Coelogyne orkidé blommor kommer normalt att avge en söt doft, eftersom de behöver attrahera pollinerande insekter som skalbaggar, getingar och bin.

Coelogyne orkidé trivia # 2: Namnet Coelogyne kommer från de grekiska orden koilos och gyne. Koilos betyder ihålig och gyne betyder kvinna. Namnet antyder den konkava stigma som finns i dessa orkidéer.

Coelogyne orkidé trivia # 3: Orkidéerna som kallas Necklace Orchids tillhör detta släkte. Halsbands orkidéer har långa, hängande blomställningar med en stor mängd blommor.

Coelogyne Arter

 

Coelogyne cristataCoelogyne cristata