Coelogyne cristata

På denna sida:

Namn: Coelogyne cristata

Coelogyne cristata

Coelogyne cristata – Bild av Eric

 

Coelogyne cristata är infödd i Asien där dess livsmiljö sträcker sig från Garhwal-regionen i norra Indien, genom Nepal, Sikkim, Assam, Buhtan och in i de indiska Khasibergen. Du kan också hitta denna orkidéart som växer i bergen i de nordligaste regionerna i Thailand. Den typiska Coelogyne cristata’s livsmiljö är på en höjd av 1600-2600 m (ungefär 5250-8500 ft).

Blommor

Coelogyne cristata är en av de största blommande medlemmarna i släktet Coelogyne. 5-8 pråliga blommor öppnar sig samtidigt vid varje blomställning och blomningen kan vara väldigt lång. En blomma kan hålla i upp till fem veckor om den får rätt förutsättningar. Varje blomma är 7-13 cm (3-5 tum) bred och har en snövit färg. Kanterna är vågiga med reflexerande toppar och strukturen är kristall-lik. Blommans läpp är mycket vacker; den är dekorerad med gyllene fläckar och upp till 5 gula kölar.

Ljus

Coelogyne cristata förekommer ofta växande helt utsatta för solen på både träd och stenar i mossskogar.

Temperatur

Coelogyne cristata är en kallväxande orkidé. Den rekommenderade temperaturen för vinterdagar är 11-13 ° C (51-55 ° F), och det är normalt för orkidén att uppleva en temperatur runt 2-4 ° C (36-39 ° F) under vinternätter. I sin ursprungliga miljö är sommardagarna i genomsnitt 21-24 ° C (69-75 ° F) och nattemperaturen sjunker normalt ner till 14-15 ° C (58-59 ° F).

Viloperiod

En sval, torr viloperiod rekommenderas. Minska vattningen i 2-3 månader under vintern och sluta tillsätta extra näring.

Vattning och fuktighet

Coelogyne cristata uppskattar en luftfuktighet runt 85% på sommaren och 60-70% under tidig vinter. Senvinter och tidig vår bör helst vara jämnare. Coelogyne cristata kommer att uppskatta att vara fuktiga året runt, eftersom dess naturliga livsmiljö i bergen är dimmig. Under perioder när din orkidé växer aktivt kommer den att behöva mycket vatten och helst inte torka ut mellan vattningarna.

Krukmedium

Coelogyne cristata kan monteras på kork- och ormbunksplattor, men vissa odlare föredrar krukor fyllda med ett snabbdräneringsmedium eftersom det gör det lättare att hålla orkidén tillräckligt fuktig under torra och varma perioder av året. Du kan till exempel använda medelstor granbark eller ormbunksträd och blanda den med hackad sphagnummossa och träkol.

Ett långsamt torkande medium bör aldrig användas. Krukmediumet bör lakas ur varannan vecka för att avlägsna saltuppbyggnad som blir under de perioder när du ger orkidén mycket näringsmedel.

Omplantering

Coelogyne cristata bör planteras om när den växer ur sin kruka eller när jorden slutar dränera väl, utvecklar en dålig lukt eller blir dålig på annat sätt. Detta är inte en orkidéart som gillar att bli störd och omplantering bör endast övervägas när det är absolut nödvändigt. Det kan ta flera år för en Coelogyne cristata att återfå sin styrka.

Näring

Under perioder när din Coelogyne cristata växer aktivt, använd en balanserad växtnäring blandat till ¼- ½ av den rekommenderade styrkan. Vissa odlare har nått ökad framgång genom att byta till en växtnäring med låg kvävehalt och mycket fosfor under sensommaren och hösten. (Detta ökar chanserna för utmärkt blomning under den kommande säsongen och gör det möjligt för nya tillväxter att härdas före vintern.)