Keiki tips

Vad är en keiki?

Orkidéer kan reproducera sig asexuellt genom att producera keikis, som är en slags mini-plantor som dyker upp på orkidén och som kan tas bort och planteras för att bilda nya orkidéer. Eftersom det inte rör sig om sexuell reproduktion är de kloner av moderplantan.

Ordet keiki kommer från hawaiianskan och betyder ”den lilla”, det vill säga bäbisen eller barnet.

Vissa orkidéer är mer benägan än andra att bilda keikis, bland annat arterna i släktena Phalaenopsis, Epidendrum och Dendrobium. På en Phalaenopsis utveklas keikis vanligen på blomstängeln, eller (mer sällan) vid basen av plantan. På en Dendrobium är keikis istället vanligare på själva stammen

rosa dendrobium

Dendrobium

Hur man planterar en keiki och får den att utvecklas

Stressa inte

Till att börja med är det viktigt att inte ta bort din keiekei från moderplantan för tidigt, eftersom de drastiskt minskar dess överlevnadschanser. Ha tålamod och gör inte något förhastat.

Bäst är att inte plantera en keiki förrän den har:

  • Minst tre blad
  • Välmående rötter som är minst 5 cm långa, och helst också har mörkgröna toppar

Avlägsna den från moderplantan

 

keiki på Phalaenopsis

Keikis på Phalaenopsis

När det är dags att ta bort din keiki från moderplantan, använd ett vasst blad som du steriliserat. Skär vid basen av din keiki.

 

Applicera svampdödande medel avsett för orkidéeer på ”såret” på moderplantan så att inte svampar kan angripa.

Planteringsmedium för keiki

Exakt vilket planteringsmedium som är idealt för din keiki beror förstås på vilken art och orkidétyp det rör sig om, så det kan löna sig att söka upp specifik information.

Generellt sett brukar det fungera bra med tallbarksmedium för orkidéer, däremot inte med vanlig planteringsjord eftersom den inte dränerar tillräckligt väl.

Plantera

Du har två olika möjligheter när det kommer till planteringen:

  • Plantera din keiki i en separat kruka.
  • Plantera din keiki i samma kruka som moderplantan. Denna metod anses vara lite säkrare. Efter ungefär ett år kan man omplantera till en separat kruka.

Om du planterar keikin i en separat kruka, välj en liten kruka (max 10 cm) och fyll den till två-tredjedelar med planteringsmediumet. Plantera varsamt keikin, och se till att rötterna är riktade neddåt. Fyll sedan på med mer planteringsmedium för att stabilisera keikin. Rötterna ska vara täckta men resten av keikin ska vara i luften. Tryck förstiktigt för att pressa ihop planteringsmediumet så att det ger mer stabilitet åt keikin.

Ta hand om keikin

  • Låt inte krukan med keikin stå i direkt solljus förrän du kan se lite ny tillväxt på keikin. Exponera därefter gradvis krukan för mer och mer sol. En drastisk förändring kan skada keikin.
  • Låt planteringsmediumet torka ut mellan vattningarna. I en blöt miljö är det troligt att keikin drabbas av röta.