Laelia

Skötsel av Laelia orkidéer

Laelia är ett släkte i orkidéfamiljen. Det är inte ett särskilt stort släkte, men dess medlemmar är mycket eftertraktade inom blomsterhandeln. De är relativt lätta att odla och Laelia orkidévård är inte särskilt svårt så länge du är beredd att läsa på lite. Laelia orkidéerna är nära släktingar till Cattleya orkidéerna och den enda största skillnaden mellan dem är antalet pollinier.

Laelia gouldiana

Laelia gouldiana. Bild av JJ Harrison

Laelia orkidén utvecklar ett eller två blad från varje pseudobulb. Bladen kan nå en längd på upp till 20 cm (nästan åtta tum) och är läderartade med en vaxartad beläggning. Blomställningen kan vara ännu längre och producera upp till åtta blommor. De vilda Lealia orkidéerna har rosa till lila blommor med en lila läpp som är vit nära jordstammen. Det finns också albino-varianter av dessa orkidéer.

Vattna

Laelia-orkidéer bör vattnas ofta när de växer, men att lämna dem ”med blöta fötter” kan lätt orsaka att rötterna angrips av svampar och röta. Försök att efterlikna Laelia orkidéernas naturliga livsmiljö när du vattnar. En majoritet av Laelia arterna kommer från miljöer där nederbörden är måttlig till kraftig från vår till höst och sedan minskar på senhösten. Vintersäsongen är vanligtvis torr och varar i 2-3 månader. Det finns dock fortfarande fukt från dagg. Minska vattnet under vintersäsongen när orkidén vilar men låt aldrig orkidéerna förbli helt torra under långa perioder. Att förse dina vilande Laelia orkidéer med dimma tidigt på morgonen för att efterlikna dagg är en viktig del av god Laelia orkidévård.

Växtnäring

Laelia orkidén bör få ett kvävegödningsmedel från vår till midsommar. På sensommaren är det dags att byta till ett gödningsmedel med högt fosfatinnehåll och fortsätta att använda det till hösten. Under vintern bör inget gödningsmedel tillföras till vattnet. Börja igen med ett kväverikt gödselmedel när du återupptar kraftig vattning på våren.

Temperatur

Laelia orkidéer växer i både subtropiska och tempererade områden i Mexiko och Centralamerika, inklusive på höga höjder. Det är därför alltid en bra idé att undersöka just din Laelia orkidé för att ta reda på mer om dess exakta krav när det gäller temperatur. Om din Laelia orkidé är en art som är van vid höga höjder, kommer den att uppskatta ganska svala förhållanden i kombination med torr luft och mycket solsken. Om din Laelia orkidé istället är en art som kommer från regnskogen, föredrar den varmare temperaturer (och mycket fukt) under sommaren och torra svala vintrar.

Generellt sett har Laelia orkidéer nytta av en viloperiod under vintern när de har blommat färdigt. Om din orkidé kommer från högre höjder är det idealiskt att förse den med temperaturer i intervallet 21-23 ° C (69-73 ° F) under dagen och 11-12 ° C (52-53 ° F) under natten. När våren är på väg tillbaka kan du gradvis höja temperaturen upp till 75-79 ° F (24-26 ° C) under dagen och 61-63 ° F (16-17 ° C) under natten. Om dina Laelia orkidéer kommer från lägre höjder föredrar de varmare temperaturer.

Ljus

Laelia orkidéer behöver starkt ljus, särskilt om de kommer från högre höjder. För vissa arter räcker inte ens ett helt solfönster i norra delar av världen. I andra delar av världen kan full sol bränna bladen mellan 11.00 och 15.00 och filtrerad eller diffus sol rekommenderas.

Laelia superbiens

Laelia superbiens

Krukmedium

En majoritet av Laelia orkidéarterna växer på träd (epifytter), men en del växer på stenar (litofyter). Gemensamt för båda typerna är att deras rötter kommer att ruttna om de tvingas stå i ett fuktigt krukmedium. Att välja ett väldränerande krukväxtmedium är därför en viktig del av god Laelia orkidévård. Använd helst ett grovt och luftigt medium som låter orkidérötterna torka snabbt efter varje vattning. Om du fortfarande stöter på problem med röta, lägg till hackade ormbunksbitar och trasiga bitar av sandsten i krukan.

Omplantering av en Laelia orkidé

Krukan du använder till din Laelia orkidé bör vara så liten som möjligt eftersom stora krukor samlar vattnet mer effektivt och kan öka risken för att rötterna ruttnar. Plantera om orkidén när den växer ur krukan. Den bästa tiden för omplantering av en Laelia orkidé är när nya rötter precis börjar växa. Detsamma gäller för att delning av växten.

Laelia orkidé trivia!

Laelia orkidén antas ha fått sitt namn efter en av de vestala jungfrurna i det antika Rom, men den kan också ha fått sitt namn efter de kvinnliga medlemmarna i den romerska patricierfamiljen Laelius. Vestal Virgins var heliga prästinnor som ansvarade för att upprätthålla Vestas heliga eld.