Köpa och sälja sticklingar

På senare år har det blivit mycket populärt att sälja och byta sticklingar i Sverige, och sticklingar från eftersökta men ovanliga krukväxter såsom monsteror, hoyor och orkideer betingar höga priser. Läs guide

Bromelia

Bromelia är ett släkte av gräsväxter som ingår i familjen ananasväxter. De hittas ofta växande i samma biotoper som orkideer.  Man ser ofta bromelior och orkideer växa sida vid sida. Det naturliga utbredningsområdet för bromelior är Syd- och Centralamerika, inklusive delar av Karibien. Släktet har fått sitt namn efter den svenske botanikern Olof Bromelius (1639-1705).

Arterna i släktet Bromelia är örter med rosettställda blad och klassiskt samlade blommor. De bildar frukter eller bär, varav många är inte bara ätliga utan välsmakande. Nu för tiden planteras bromelior i många olika delar av världen där klimatet så tillåter. Det är inte bara deras frukter och bär som lockar, utan de arter som har styva och kantiga blad används gärna som häckväxter. Dessutom finns det bromelior vars bastfibrer kan användas som spånadsmaterial, för att göra borstar samt för tillverkning av rep och vissa sorters garn. Förr användes fibrer från Bromelia karata för att tillverka bågsträngar.

epifytisk bromelia

Epifytisk Bromelia och orkideer

Läs guide

Tillandsia

Tillandsia är namnet på ett släkte fleråriga örter i familjen ananasväxter. Detta släkte innehåller ungefär 650 arter och dess naturliga utbredningsområdet sträcker sig från USA i norr till och med Argentina i söder.

Vissa arter av Tillandsia hålls i Sverige som inomhusväxter.

Släktet har fått sitt namn efter den svenske botanikern Elias Tillandz (1640-1693), som ursprungligen hette Tillander.

tilandsia

Läs guide

Spansk mossa

Spansk mossa (Tillandsia usneoides) kommer inte från Spanien och är inte en mossa. Arten är en tillandsia vars naturliga utbredningsområdet sträcker sig från södra USA, in i Centralamerika och Karibien, och hela vägen ned till och med Argentina i Sydamerika. Precis som alla andra tillandsior ingår arten i familjen ananasväxter.

I Sverige hålls spansk mossa om prydnadsväxt inomhus.

Spansk mossa

Läs guide

Pelargonium ’Fairy Orchid’ (A)

Pelargoner av sorten Fairy Orchid kan bli uppemot 80 cm höga och om omständigheterna är rätt kan de börja blomma på senvåren och fortsätta över hela sommaren och en bit in på hösten. Har man dem inomhus under vinter och ger dem vad de behöver finns till och med möjlighet att hålla dem blommande året om.

Pelargonium "Fairy Orchid"

Se fler bilder i denna video.

Blommorna bildas i stora kluster. Blommans nedre kronblad är vita, medan de övre kronbladen är vita med mörkrosa vener och topparna på dessa kronblad ser ut som om de doppats i cerise-rosa färg.

Fairy Orchid-pelargoner har ett buskigt växtsätt. Bladen är djupgröna och aromatiska. De bildas på suckulenta grenar, som senare blir vedartade.  Läs guide

Nattljusolja för hud & skäggvård

Nattljusolja utvinns ur växten nattljus (Oenothera biennis) som är hemmahörandes i östra Nordamerika. Arter är inte en orkide.  Nattljus är enkla att odla som sommarblomma i sin trädgård. På engelska heter växten Evening Primrose (eller Common Evening Primrose) och man ser därför ofta oljan kallas för EPO på engelskspråkiga sajter.  EPO är en akronym för Evening Primrose Oil. Termen EPO används även regelbundet på skönhetsprodukter på den svenska marknaden.

Nattljusolja är en vegetabilisk olja som passar utmärkt som skäggolja. Den vårdar både skägg och skäggbotten, och gör det enklare att få ett tätt, friskt och skinande skägg.

Oenothera biennis nattljus

Läs guide

Vackra krukor och vattenkannor

Jag surfade runt på internet idag och stötte på Garden Glory (Kolibri & Fjädrar). Ett svenskt företag som säljer vackra trendiga trädgårdsaccessoarer. Detta inkluderar allt från färgranna trädgårdsslangar till slanghållar som ser ut som hjorthorn och glammiga fågelmattare. Detta mesta av Garden Glorys utbud är avsett för trädgården men jag såg några saker som är lämpliga för orkideodlaren.

Alla produkter som jag kommer att titta på nedan är tyvärr lite dyrare men mycket annorlunda. Jag gillar verkligen att företaget satsar på lite roligare saker men tror att jag kommer hålla mig till att köpa billigare alternativ. Jag vill spendera pengar på nya orkideer, inte på vackra krukor. Boda jag i centrala stockholm och bara hade plats för ett fåtal orkideer så skulle dock detta krukor tilltala mig mycket mer trots det höga priset. Med detta sagt så kommer jag kanske köpa en rosa sland till mitt växthus. Snyggt och lättare att se exakt vad de ligger.

Några av Garden Glorys coolaste produkter för oss orkideeälskare inkluderar:

Glammiga trädgårdshandskar

Dessa handskar skiljer sig från de flesta andra trädgårdshandskar och får det att se ut som du skall gå ut till klubben. Inte som att du skall plantera om dina orkideer. Handskarna är snygga men jag undrar om de erbjuder lika bra grepp som vanliga trädgårdshandskar. Jag är rädd att de kan vara lite hala.

handskar garden glory

Coola krukor

Garden glory säljer krukor som ser ut som lejon och gorillor. Båda gör ett mycket starkt statement och kan vara perfekta i ett designhem. Jag vet dock inte om de är lämpliga för orkideer. Jag är rädd att orkideerna och krukorna kommer att tävla om uppmärksamheten. De är dock perfekta för en mer neutral växt såsom en svärmorstunga, en kaktus, en palm eller en anna grön växt. En gorillakruka med en svärmorskudde i skulle se verligt coolt ut och behöva mycket lite skötsel.

lejon kruka garden glory

gorilla kruka

Dålig Photoshop av svärmorskudde i gorilla kruka

Snygga Vattenkannor

vattenkanna garden glory

Färggranna slangar

Garden glorys första produkt förblir en av de mest praktiska, Färgadde slangar. Linda Brattlöfs grundade företaget när hon inte kunde hitta en vit trädgårdsslang till sin trädgård och företaget erbjuder nu en lång rad olika färger, inklusive vit och rosa.

slangar

Aktieemission

Garden Glory kommer snart att genomföra en aktieemission. I denna aktieemission kan du stödja deras arbete genom att köpa aktier i företaget. Som aktieägare äger du en del av företaget och får ta del av deras framgångar (och motgångar). Nyemmisionen kommer ske genom Pepins och aktier kommer att läggas i ditt aktiekonto hos din vanliga aktiemäklare. Om du inte redan har en aktiemäklare kan du hitta en här. Det finns flera olika aktiemäklare som låter småsparare handla med aktier helt gratis. Nätmäklare är ofta bättre aktiemäklare än vad storbankerna är. Storbankerna tar oftast ut högre avgifter när du köper och säljer aktier.

Om du investerar i Garden Glory så kan du komma att tjäna pengar men du riskerar också att förlora dina pengar om företaget går dåligt. All aktiehandel är förknippat med viss risk. Att investera tidigt i ett bolag är betydligt mer riskfyllt än att handla aktier på börsen. Att köpa aktier i Garden Glory är med andra ord mer riskfyllt än att köpa aktier på börsen.

Keiki tips

Vad är en keiki?

Orkidéer kan reproducera sig asexuellt genom att producera keikis, som är en slags mini-plantor som dyker upp på orkidén och som kan tas bort och planteras för att bilda nya orkidéer. Eftersom det inte rör sig om sexuell reproduktion är de kloner av moderplantan. Läs guide

Den kinesiska orkidémarknaden är ett hot mot vilda arter

kinesisk orkidehandel

Bilder av Hong Liu

Enligt ekologen Hong Liu, som är verksam vid Florida International University’s International Center for Tropical Botany at the Kampong, utgör insamlandet av vilda orkidéer i Kina och vissa närliggande länder ett hot mot arternas överlevnad i det vilda.

Liu och hennes forskarlag har under ett års tid genomfört en studie av vissa orkidémarknader i Kina, och vad de fann var bland annat att vissa av de vildplockade orkidéerna där inte kom från Kina utan från närliggande länder, bland annat Laos, Burma / Myanmar och Vietnam. Läs guide

Vanliga hälsoproblem hos orkidéer

venussko
I denna artikel kan du läsa mer om vanliga hälsoproblem som drabbar orkideer och hur man löser dem.

Läs guide