Paphiopedilum

Skötsel av Paphiopedilumorkidéer

Paphiopedilum orkidéer växer vilda i Indien, södra Kina, Sydostasien och Stillahavsöarna. De uppskattar en miljö där luftfuktigheten håller sig runt 50-60% och därför odlas den ofta framgångsrikt i kök och badrum. Om du vill placera din Paphiopedilum orkidé någon annanstans i ditt hem eller på ditt kontor kan du använda en luftfuktare för att öka luftfuktigheten runt växten.

Paphiopedilum hennisianum

Paphiopedilum hennisianum: Bild av Dalton Holland Baptista

Paphiopedilum orkidéer kan ofta nästan se konstgjorda ut på grund av den lackade eller vaxartade ytan på blommorna och deras många invecklade former och levande färger. Med rätt vård av din Paphiopedilum orkidé kan blomningen pågå i månader. Detta har gjort Paphiopedilum orkidéerna mycket populära som husväxter och uteplatsdekorationer.

Vattning

Till skillnad från många andra orkidéer, bör Paphiopedilums aldrig få sitt medium att torka ut helt mellan vattningarna. Några Paphiopedilums arter är epifyter och litofyter (växer på träd respektive stenar), men majoriteten växer direkt på marken i skogsbotten. Mediet bör därför hållas fuktigt men aldrig vått. Temperaturen och luftfuktigheten kommer att påverka hur ofta och hur mycket du behöver vattna dina Paphiopedilum orkidéer. I en varm och torr miljö kan det betyda att din Paphiopedilum orkidé behöver vattnas så ofta som var fjärde dag. I svalare miljöer – särskilt om de är fuktiga också – kan du behöva vattna din Paphiopedilum orkidé mindre än en gång i veckan. Vattna alltid dina Paphiopedilum orkidéer tidigt på dagen för att ge bladen en chans att torka innan solnedgången.

Näring

Under växtsäsongen rekommenderas ett 20-20-20 gödningsmedel. 1-2 teskedar gödsel uppdelat på flera doseringar är den föredragna mängden. Att ge din Paphiopedilum orkidé en dos varje månad rekommenderas inte, det är mycket bättre att dela upp dosen. Laka ur mediet noggrant mellan varje dosering för att förhindra saltansamling. (Saltackumulering kan bränna rotspetsarna.) Under vintersäsongen när temperaturen sjunker och dagarna blir kortare bör växtnäringstillfällena och mängden minskas. Om du bor på norra halvklotet börjar denna viloperiod omkring november och slutar i mars för orkidén.

Temperatur

När det kommer till den rekommenderade remperaturen för Paphiopedilum’s orkidévård beror det på vilken typ av Paphiopedilum orkidé du har. Paphiopedilum orkidéer kan delas in i två stora kategorier: Maudiae orkidéer och Bulldog orkidéer. Maudiae orkidéer föredrar dagstemperaturer omkring 70-85 ° F (24-29 ° C). Under natten bör temperaturen helst sänkas ner till 60-65 ° F (15,5-18 ° C). Maudiae orkidéer känns igen på sina fläckiga blad, som skiljer dem från Bulldog orkidéer eftersom Bulldog orkidéer har jämngröna blad. Bulldog orkidéer gillar svalare temperaturer och dagstemperaturen bör aldrig överstiga 26,5 ° C.

Under nätterna bör temperaturen helst sänkas ner till 50-60 ° F (10-15,5 ° C). Bulldog orkidéer blommar bara när de ligger på nattemperaturer under 15,5 ° C under minst några veckor under sen höst och vinter. Att göra nätterna svala nog är därför en viktig del av Paphiopedilum orkidévård om du har denna typ av Paphiopedilum orkidéer.

Paphiopedilum "Miya"

Paphiopedilum ”Miya” (Hybrid skapad av T. Ozawa): Bild av Daiju Azuma

Ljus

Eftersom en majoritet av Paphiopedilum orkidéerna växer på skogsmarker så skuggas de av trädkronorna, det gör att de är vana vid att få lite solljus. Måttlig belysning är perfekt för både tillväxt och blomningsproduktion. Placera dina Paphiopedilum orkidéer helst i ett fönster som vätter mot öst eller i ett söderfönster med skugga. Fönster i väst rekommenderas inte eftersom de tenderar att bli för heta under den varma säsongen. De exakta rekommendationerna beror naturligtvis på vilken del av världen du bor i; kontakta din lokala blomsterhandlare för mer detaljerad information.

Krukmedium

Paphiopedilum orkidéer bör aldrig få sitt medium helt uttorkat mellan vattningarna, men det betyder inte att du ska plantera dem i ett fuktigt medium med dålig dräneringsförmåga. Fin orkidebarkblandning rekommenderas för Paphiopedilum orkidéer.

Omplantering av en Paphiopedilum orkidé

Paphiopedilum orkidéer uppskattar att planteras i minsta möjliga kruka och omplanteras en gång om året. Tiden direkt efter blomningen är bäst för att omplantera denna typ av orkidé.

Paphiopedilum orkidé trivia!

Namnet Paphiopedilum kommer från två grekiska ord: Paphos och pedilon. Pedilon betyder toffel medan Paphos är namnet på en stad på Cypern. Det grekiska ordet för toffel i släktnamnet hänvisar till läppen (labellum) på dessa orkidéer som är formad som tån på en toffel. På engelska kallas Paphiopedilum orkidéer vanligtvis Lady Slippers eller Lady Slipper orchids. (De kallas också ”Phaphs”.) Paphiopedilum orkidéer är inte de enda orkidéerna som går under namnet Lady’s eller Venus ’Slipper Orchids; alla medlemmar i underfamiljen Cypripedioideae har denna toffelformade läpp. ”Toffeln” tjänar till att fånga insekter som samlar eller deponerar pollen när de klättrar upp från blomman.