Epidendrum

På denna sida:

Skötsel av Epidendrumorkidéer

Släktet Epidendrum är en av de mest produktiva orkidégrupperna och dessa orkidéer finns idag över hela världen. Epidendrum orkidén är känd som krucifixorkidén eller stjärnorkidén, och den kallas också i allmänhet fattigmans orkidé eftersom blommorna är små jämfört med de flesta andra orkidéer och är inte lika praktfulla. Förr i tiden när de flesta orkidéer bara fanns hos de högre klasserna, var de charmiga Epidendrum orkidéerna både prisvärda och allmänt tillgängliga.

Epidendrum radicans

Epidendrum radicans

Detta gjorde dem naturligtvis oerhört populära bland alla orkidéälskare som inte hade råd att spendera enorma summor pengar på sin hobby. Epidendrum orkidéer är också lätta att föröka och kan klarar av många olika odlingsförhållanden, bland annat att odlas utomhus i varmare delar av världen. Epidendrum orkidéns skötsel är inte särskilt svår och du kan få många växter från en enda stam. Utöver detta är Epidendrum orkidéer kända för att vara motståndskraftiga mot skadedjursattacker och sin förmåga att producera blommor året runt.

Temperatur

Epidendrum orkidéer finns i ett brett utbud i olika livsmiljöer, från svala molnskogar på höga höjder till torra tropiska skogar och fuktiga låglandsdjungler. Du kan stöta på Epidendrum orkidéer i skogar såväl som i gräsmarker, och de förekommer från Florida i USA ner till tropiska Argentina. Det betyder naturligtvis att det är svårt att ge några specifika riktlinjer som passar alla möjliga Epidendrum orkidéer. En majoritet av Epidendrum arterna och hybriderna som är vanliga i blomsterhandeln föredrar mellanliggande till varma förhållanden, men det finns flera anmärkningsvärda undantag som de populära Epidendrum radicans som gynnas av ett svalt klimat. Om du vill förse din växt med perfekt Epidendrum orkidévård, är det då alltid en bra idé att undersöka din specifika orkidé för att ta reda på mer om dess krav.

Ljus

Placera din Epidendrum-orkidé på en plats där den får massor av interdiktljus. Starkt direkt ljus kan bränna bladen. Epidendrum orkidéer föredrar östra och västra fönster.

Vattning

När krukmediet börjar torka ut är det dags att vattna din Epidendrum orkidé igen. Det exakta intervallet beror på ett stort antal faktorer, såsom temperatur och luftfuktighet. Denna orkidé måste vattnas året runt utan någon riktig viloperiod.

Växtnäring

Epidendrum orkidéer är kända för att uppskatta ganska stora mängder gödningsmedel. Otillräckliga mängder näringsämnen kan leda till mindre täta blommor, svagare löv och bräckliga rötter. Rätt typ av växtnäring beror främst på ljusförhållandena. Epidendrum orkidéer som odlas i miljöer där de får mycket ljus kommer att behöva mer kväve i gödningen än Epidendrum orkidéer som växer i miljöer med svagt ljus, t.ex. inomhus i den norra delen av världen. Om du ger din Epidendrum orkidé ett gödningsmedel med för mycket kväve kan det resultera i ett långsträckt, rangligt tillväxtmönster.

Krukmedium

En majoritet av Epidendrum arterna växer på träd, men en del odlas på stenar eller i tjock mossa på marken istället, t.ex. Epidendrum calanthum och Epidendrum saxatile. Att lära dig mer om tillväxtvanor för din specifika orkidé är alltid en bra idé om du vill ge den förstklassig vård. En majoritet av Epidendrum arterna kan odlas i fin texturerad orkidéblandning, helst i ett medium med sphagnumossa, bark och ormbunksfiber.

Epidendrum secundum

Omplantering

Epidendrum orkidéer måste omplanteras vartannat år eller när växten växer ur sin kruka. Plantera helst om Epidendrum orkidén under slutet av

Epidendrum orkidévårdstips!

När din Epidendrum-orkidé har avslutat blomningen bör du lämna spetsen på växten eftersom samma spets kan producera fler blommor inom några månader. Om du har tur producerar spetsen också så kallade keikis. Keiki är det hawaiiska ordet för baby och en orkidékeiki är en klon som kommer att utveckla sina egna rötter. När rötterna är 2-4 tum långa kan du flytta keikin till en egen kruka.