Föröka orkidéer

På denna sida:

Att föröka orkidéer behöver inte vara svårt. Många arter låter sig villigt förökas och det är inte särskilt svårt att få fler av sin favoritorkidé utan att behöva köpa fler. Olika arter av orkidéer förökas på olika sätt.

Orkidéfrön

Alla orkidéer kan förökas genom frön. Detta är en viktig spridningsmetod ute i naturen.Frön tillåter orkidéer att sprida sig från träd till träd. Att dra upp orkidéer från frän är dock mycket svårt och är inget du ens skall fundera på om du inte är en expert. De flesta orkidéer kräver mycket exakta villkor för att gro. Många arter är också beroende av vissa svamp arter för att kunna gro. Om inte dessa svamparter finns tillgängliga så kommer orkidén inte gro oavsett hur bra villkoren är.

Orkidéfrön är mycket små.

Du kan köpa orkidéfrön på Ebay om du vill pröva men det är som sagt inget jag rekommenderar. Chansen att du kommer lyckas är mycket liten. Det är bättre att köpa en orkidéflaska med små plantor som redan har grott av den art du vill ha. Du kan också helt enkelt köpa en vuxen planta.

Mikropropagering

Mikropropagering gör det möjligt att föröka orkidéer och andra växter från en liten del av deras blad. Mikropropagering kan vara svårt och kräver en helt steril miljö att arbeta i. Denna mikrokulturer måste vara helt fria från föroreningar som bakterier eller svampsporer. Annars kommer kulturen att misslyckas. Mikropropagering kan vara en mycket roligt hobby om man väljer att dedicera sig tillräckligt mycket för att lära sig hur man gör. Det är dock inte något som är lämpligt för´de flesta orkidé älskare.

Delning

Delning är troligtvis det absolut lättaste sättet att föröka orkidéer. Metod är särskilt bra på orkidéer som bildar kuddar om man kan dela i två eller flera bitar. Att dela orkidéer som bildar kuddar lyckas nästan 100%. I sällsynta fall kan en del dö men detta skall inte ske med bra vård. Var noga med var du delar orkidén så att du delar den mellan olika knölar och stänglar.

Cymbidium kan delas

Cymbidium kan lätt delas

Varje stängel kan bli en ny planta så länge den har minst en liten rot. Man kan även lyckas men stänglar utan rötter men detta kräver mer omvårdnad för att lyckas och kan vara svårt att lyckas med i en torr lägenhet.

Alla orkidéer kan delas. Detta inkluderar även orkidéer såsom den populära Phalaenopsis. Om man delar en Phalaenopsis plant mitt i stammen så kommer man ofta belönas med två nya plantor. Risken är dock betydande att en eller båda delarna dör. Jag rekommenderar därför inte att man delar orkidéer som inte bildar kuddar.

Det kan vara ett mycket intressant experiment att dela en Phalaenopsis eller annan liknande orkidé för att se hur de utvecklats. Om du vill pröva så rekommenderar jag att du prövar med en orkidé som du kan förlora. Använd en mycket vass kniv för att dela stammen i mitten. Jag använder en Dovo rakkniv som jag har köpt för att använda med mina orkidéer. De är vassare än de flesta vanliga knivar och gör det lättare att lyckas. Ett rakblad kan också fungera bra.

Om du delar en orkidé som bilar en tuva, kudde så kan du använda en sax för att dela dem men jag föredrar fortfarande att använda en rakkniv.

Toppsticklingar

Vissa orkidéer kan förökas genom toppsticklingar. Detta är t.ex. sant för många Dendrobium arter, olika vanda, vanilj och andra orkidéer som bilar långa stänglar. Man kan ofta identifiera orkidéer som kan förökas genom toppskott på det faktum att de får rötter långt upp på stammen.

Om du vill ta ett toppskott så skär du av toppen på plantan. Jag rekommenderar att du tar sticklingar som är minst 20 cm långa (30 för vanilj) och som har några rötter lång ner på stammen på den avklippta sticklingen. Om plantan är hög och har rätt på många ställen kan du klippa av en andra (tredje etc) stickling nedanför den ursprungliga toppsticklingen. Även denna stickling skall vara minst 20 lång.

Den kvarvarande stammen skall vara 20-30 cm lång och ha minst ett blad. Den kvarvarande stammen kommer snart att skjuta nya skott. Den gör ofta detta även om den inte har några blad men att ha minste ett blad kvar maximerar chansen att man kommer lyckas.

Toppsticklingarna planteras i orkidémix och sköts på samma sätt som moderplantan. Den kommer snart att börja skjuta nya rötter och nya blad. Toppsticklingar blommar ofta under första året. Moderplantan kan ofta blomma igen inom några månader från att du tog dina sticklingar.

Använd en vass kniv, rakblad eller rakkniv för att kapa sticklingarna.

Keiki

keiki på Phalaenopsis

Keikis på Phalaenopsis

Vissa orkidéer utvecklar små bebisplantor som man kan ta loss och plantera. Dessa bebisplantor kallas för Keiki. Ordet betyder Barn/baby by hawaiianska. Keikis utvecklas vanligen i toppen av stänglar eller på en utblommade orkidéstängel. Bra exempel på orkidéer som producerar keikis är Phalaenopsis och Dendrobium orkidéer. Dessa baby plantor kan tas lös och planteras i egen kruka när de har minst två blad och en fem centimeter lång rot.

Vissa orkidéer utvecklar många keikis. Andra utvecklar dem endast sällan. Man kan se skillnad både mellan olika arter och mellan enskilda exemplar.

Om man vill tvinga fram tillväxten av keikis så kan man göra detta genom att använda hormonbehandling, s.k Keiki pasta, för att göra det. Detta kan vara ett bra alternativ om du har en viss orkidé som du gärna vill föröka.

Lär mer på vår sida med keiki tips.

Backbulbs

Backbulbs kan på många sätt jämföras med delningen men jag nämner det som en särskild metod eftersom den är mer krävande än vanlig delning och eftersom den kan vara en utmärkt metod att använda sig av för att få en stor orkidésamling till ett lågt pris.

En back bulb är en gammal bulb som ligger bakom de nyare bulberna. De har vanligtvis inga blad och blommar inte men är fortfarande gröna eller gula. Dessa bulber kommer dö allt eftersom plantan växer och åldras. Man kan ta lös dessa bulber och med bra vård kan man få dem att börja växa igen och få dem att skjuta ut nya sidoskott. Man kan med andra ord använda back bulbs för att skapa nya plantor. För att lyckas krävs att man ger dem bra vård och man kommer trots detta troligen inte att lyckas med alla bulber. Det är dock trots detta ett mycket bra sätt att få nya plantor från bulber som annars skulle dö.