Dendrobium

På denna sida:

Skötsel av Dendrobiumorkidéer

Det finns över 1200 beskrivna arter i släktet Dendrobium och de finns i ett brett spektrum av olika livsmiljöer. Vissa växer på träd medan andra växer över stenar, och det är svårt att ge några allmänna riktlinjer som passar alla de olika Dendrobium arterna och hybriderna. Det är därför alltid en bra idé att ta reda på mer detaljerad information om dina specifika arter, hybrider eller en grupp Dendrobium orkidéer utöver den allmänna informationen som tillhandahålls här. Dendrobium orkidéer som växer i den australiska öknen har inte automatiskt exakt samma krav som Dendrobium orkidéer från de tropiska skogarna i Asien eller Dendrobium hybrider som produceras för blomsterhandeln.

Dendrobium hybrid

Dendrobium hybrid. BIld av Fan Wen

På grund av deras blommors utseende kallas Dendrobium orkidéer ibland för ”Phalaenopsis-typ orkidéer”. Detta betyder inte att Dendrobium och Phalaenopsis är nära släktingar eller har samma egenskaper. En av de mer anmärkningsvärda skillnaderna är till exempel att Phalaenopsis orkidéer är vintergröna medan Dendrobium orkidéer tappar sina blad varje höst.

Ljus

Den rekommenderade Dendrobium skötseln i detta avseende är att placera orkidén på en plats där den kommer att få mycket morgon- och eftermiddagsol, samtidigt som den är skuggad från de starka middagsstrålarna. Utsätt inte din Dendrobium orkidé för direkt solljus mellan 11.00 och 15.00. För intensivt ljus kan göra bladen gula. Om bladen istället utvecklar en ovanligt mörk nyans av grönt är det ett tecken på att din orkidé inte får tillräckligt med ljus.

Temperatur

Generellt sett trivs Dendrobium orkidéer i miljöer där nattemperaturen är betydligt lägre än dagstemperaturen. Om dagstemperaturen är 75 – 85 ° F (24 – 29 ° C) bör nattemperaturen helst sänkas ner till 60 – 65 ° F (15,5 – 18 ° C).

En annan viktig del av god Dendrobium orkidévård är att skydda dina växter från extrema temperaturer, t.ex. genom att undvika att öppna fönster när det är minusgrader ute. En väletablerad Dendrobium kommer normalt att överleva enstaka olyckor, men det är inte hälsosamt för den.

Vattna

Dendrobium orkidéer växer inte med sina rötter begravda i djup, fuktig jord och de är därför inte anpassade till ett liv där de måste stå i vatten eller som mycket fuktig krukväxt. Det bästa rådet är därför att se till att krukmediet är helt torrt innan du ger dina Dendrobiums mer vatten.

Dendrobium orkide

Dendrobium hybrid. BIld av Fan Wen

Orkidévård och näring

Att ge dina växter tillräckliga mängder näringsämnen är en viktig aspekt av korrekt Dendrobium orkidévård och du bör definitivt ha ett kvävegödsel med hög kvävehalt (25-9-9) om du har Dendrobium orkidéer. Dendrobium orkidéer kommer att uppskatta hög kvävegödselmedel 12 månader om året. En tesked gödsel uppdelad i många små portioner är perfekt. Att ge din Dendrobium orkidé en tesked gödselmedel en gång i månaden är ingen bra idé eftersom det här är ett mycket onaturligt sätt att ta emot näringsämnen.

Krukmedium

Dendrobium orkidéer lever på träd eller stenar i naturen och är därför inte anpassade för att ha sina rötter begravda i jord. Ett väldränerande krukmedium är ett måste för dessa orkidéer, annars kan deras rötter ruttna bort. När det gäller krukmedium beror den perfekta Dendrobium orkidévården på krukans storlek. Dendrobium orkidéer som hålls i krukor som är större än 6 tum över kommer att klara sig bra med en medelstor granbark. Om krukan är mindre än detta är det bättre att blanda 10 delar granbark med 1 del orkidéblandning.

Omplantering av Dendrobium orkidéer

Dendrobium orkidéer behöver normalt omplanteras vartannat år. Om krukmediet börjar lukta illa, slutar dränera bra eller blir angripet av mögel, måste du plantera om den omedelbart. Den bästa tiden på året att omplantera en Dendrobium orkidé är på våren, helst strax efter blomningen.

Dendrobium orkidé trivia!

En av de två nationalblommorna i Nordkorea är en Dendrobium orkidésort. Namnet på denna orkidé är Dendrobium ’Kim il Sung’ och det är allmänt känt som Kimilsungia. Kim Il Sung var den nordkoreanska kommunistledaren 1948 till 1994.

Dendrobium Arter

 

D. nobileDendrobium nobile
D. speciosumDendrobium speciosum