Dendrobium nobile

På denna sida:

Namn: Dendrobium nobile

Dendrobium nobile

Dendrobium nobile. BIld av Fan Wen

Dendrobium nobile är lätt att hitta i blomsterhandeln i många olika delar av världen och den är populär bland nybörjare. Du hittar Dendrobium nobile i Sydostasien, inklusive Himalaya där de växer på ganska höga höjder.

Blommor

En av anledningarna till att denna orkidé är så populär är det faktum att en enda växt kan utveckla hundratals blommor. Blommorna är känsliga och har en vit, gul eller rosa färg. Blomman är dekorerad med bleklila kanter och mitten har en djup rödbrun nyans.

Ljus

Dendrobium nobile ska inte hållas i full sol, men det behöver fortfarande mycket ljus. Under vintersäsongen bör orkidén flyttas till en ljus plats, eftersom brist på ljus kan göra det svårt för de nästkommande åren.

Temperatur

Det rekommenderade temperaturområdet för Dendrobium nobile är 8-25 grader C (40-80 grader F).

Vattning

Om du vill att din Dendrobium nobile orkidé ska blomma, måste du ge den en viloperiod under vintern när du inte ger den något vatten alls. På norra halvklotet betyder detta inget vatten från mitten av november till början av februari. Du bör dock skapa ånga åt orkidén en eller två gånger per månad under viloperioden om luftfuktigheten är låg (vilket är vanligt i våra moderna hem). Om din orkidé verkar dö, ge den en bra blötläggning för att rädda den. Blötlägg aldrig orkidén mer än en gång på två månader.

När odlingsperioden börjar i februari är det bäst att börja vattna sparsamt tills du kan se nya rötter utvecklas. Under sommarsäsongen (juni-mitten av november), vattna din Dendrobium nobile orkidé två gånger i veckan.

Växtnäring

Använd ett gödningsmedel med hög kvävehalt från slutet av mars till september. Använd bara halv styrka och ge små portioner snarare än allt på en gång. Byt till ett högt kaliumfoder (halv styrka) för september, oktober och hälften av november.

Krukmedium

Dendrobium nobile bör vara på krukmediet snarare än i krukan, och den kan också monteras eller placeras över en trädgren. Var beredd på en stor mängd luftrötter.

Omplantering

Den bästa tiden att omplantera en Dendrobium nobile orkidé är påvåren, direkt efter blomningen eller när du märker nya tillväxter.

Förökning

Du kan dela din Dendrobium nobile på våren när blomningen är över.