Oncidium

På denna sida:

Skötsel av Oncidiumorkidéer

Oncidium är ett släkte i orkidéfamiljen som för närvarande innehåller över 300 olika arter. Detta släkte har genomgått en hel del förändringar och omklassificering pågår fortfarande. Vissa experter har föreslagit att släktet ska delas upp och delas in i flera olika släkter.

Oncidium Fire Cracker

Oncidium ”Fire Cracker” – Bild av Karl Thomas Moore

Oncidium orkidéer producerar pseudobulber med en till tre blad och vid basen av dessa pseudobulber finns det flera basalblommor. Oncidium orkidéer kan också identifieras på könspelaren och den invecklade kallus på blommans läpp.

Oncidium orkidéer hybridiseras lätt med Odontoglossum orkidéer. Tillsammans med andra orkidéer från nära släktingar, såsom Osmoglossum, Odontoglossum och Tolumnia orkidéer, bildar de den berömda Oncidium alliansen. Oncidium alliansen är idag extremt populär i blomsterhandeln och innehåller för närvarande hundratusentals olika hybrider.

Temperatur

De flesta Oncidium orkidéer och deras hybrider föredrar dagtemperaturer under 85 ° F (29 ° C). Nätterna bör vara avsevärt svalare, helst i temperaturer omkring 50-60 ° F (10-15,5 ° C). Om dagstemperaturen stiger, försök att hindra eventuella biverkningar genom att öka luftfuktigheten runt din Oncidium orkidé.

Ljus

Oncidium orkidén behöver mycket starkt ljus för att trivas. För bästa möjliga Oncidium orkidévård, placera växten i ett östfönster eller i ett söderfönster med skugga. Växten bör helst skyddas från eftermiddagssolen. De flesta Oncidium orkidéer klarar av direkt solljus på morgonen och sent på eftermiddagen så länge de gradvis acklimatiseras till den. Om en Oncidium orkidé får för mycket ljus kan bladen förvandlas till en rödgrön nyans. En mörkgrön nyans är istället en indikation på ljusbrist. Försök att hålla bladen på din Oncidium orkidé ljusgrön.

Vattna

Oncidium orkidéer finns ofta i miljöer som utsätts för torrsäsonger, såsom södra Florida, Karibien och vissa delar av Mexiko och Sydamerika. Trots detta föredrar Oncidium orkidéer att deras medium hålls fuktigt. De ska naturligtvis aldrig lämnas stående i vatten, men till skillnad från många andra orkidéer föredrar de inte att ha sitt medium helt uttorkat mellan vattningarna. Ju högre temperatur, desto mer vatten bör ges till din Oncidium orkidé. Under sommaren kan du behöva vattna den varannan eller var tredje dag. Idealisk Oncidium orkidévård innebär att vattna växten tidigt på morgonen för att göra det möjligt för bladverket att torka före solnedgången.

Näring

När det gäller näringen beror den perfekta Oncidium orkidéskötseln på säsongen. Under våren, sommaren och tidigt på hösten kommer din Oncidium orkidé att uppskatta mer växtnäring än på hösten och vintern. Den rätta typen av näring beror mycket på krukan. Om du använder ett krukmedium som huvudsakligen består av oorganiska aggregat, ormbunke och kol, rekommenderas ett 20-10-20 gödningsmedel. Om du istället använder granbark som krukmedium är ett 30-10-10 gödningsmedel bättre. Ge aldrig din Oncidium orkidé stora doser växtnäring, oavsett årstid. Det är mycket säkrare att använda en svag lösning och sprida månadsdosen över flera portioner. Mellan varje servering är det viktigt att vattna genom mediet med vanligt vatten för att förhindra saltuppbyggnad.

Krukmedium

En majoritet av Oncidium orkidéerna växer på träd (epifyter), men vissa arter växer på stenar (litofyter) eller på marken (terrestrialer). Genom att lära dig mer om vilken typ av orkidé din orkidé är, kommer du att kunna bestämma mer exakt vilken typ av krukmedium som den föredrar. Generellt sett kommer de flesta Oncidium orkidéer att klara sig bra i fin eller medium orkidebark.

Omplantering av en Oncidium orkidé

Oncidium orkidéer bör omplanteras vartannat år, helst så snart som möjligt efter blomningen.

Oncidium orkidé trivia!

En av de första orkidéerna som odlades i den berömda Kew Royal Botanical Gardens var en Oncidium orkidé. Oncidium altissimum växer i Lesser Antilles Islands of Martinique, Trinidad och St. Vincent och fördes till Storbritannien av kapten Bligh. Kapten Bligh är mest känd för att överleva Myteriet på Bounty genom att navigera i en överfull 23 fots (7m) båt 6710 km till Timor med endast hans fickur och en sextant för att hitta rätt kurs.