Juvelorkide (Ludisia discolor)

På denna sida:

Ludisia, eller juvelorkide som den också kallas, är en relativt vanligt förekommande orkide. Du kan hitta den i många blombutiker och ibland kan man tom köpa den på den lokala stor marknaden. Ludisia är en relativt billig orkide som man ofta kan köpa för 100 – 200 kr men den kan ibland vara dyrare beroende på storlek och tid på året. Juvelorkiden hålls primärt för de vackra bladen men den har även vackra blommor.

ludisia juvelorkide blad

Ludisia – Bild av Matth

Juvelorkideer är lättskötta och drivs bra i ett vanligt fönster så länge den inte står för ljust eller för alltför mycket vatten. Det är lätt att få denna orkide att blomma om och du behöver inte ha gröna tummar för att kunna njuta av denna din Ludisia i många år.

Det finns bara en art i släktet Ludsia. Arten heter Ludisia discolor. Observera att namnet juvelorkide också används för arter i släktena Anoectochilus and Macodes. Dessa ser man dock mer sällan i handeln. Om du stöter på en juvelorkide i handeln är det nästan alltid en Ludisia discolor.

I det vilda

Arten har ett ganska stort utbredningsområde och hittas från södra kina västerut till Nordöstra Indian. Den hittas med andra ord i en stor del av sydost Asien.

I naturen växer Ludsian på marken skuggad av stora träd. Den hittas vanligen i lätt sluttande terräng men humusrik jord. Den hittas mindre sällan på slät mark eftersom den föredrar den extra avrinning som sluttande mark ger. Observera dock att en liten sluttande yta såsom t.ex där jorden förhöjts av ett träd kan vara tillräckligt för att orkide skall trivas.

Skötsel

Placering/ljus

Ludisia växer som sagt i skuggen och vill därför inte stå alltför ljus. Bladens röda färg kan göra det lätt att överskatta växtens ljusbehov. Juvelorkideen trivs dock bra på en lite mörkare ((skuiggad) plats som en bit in från fönstret eller i ett fönster som inte får alltför mycket ljus. Ett östligt eller nordligt fönster fungera ofta bra. Nordliga fönster kan dock bli för mörka om fönstret är skuggat eller om du bor långt norrut. Då kan de behöva flyttas till en mer solig plats under vintern.

Observera att plantan inte vill stå mörkt.

Den skall aldrig stå med blad direkt mot fönsterrutan. Detta kan lätt leda till brända blad.

Temperatur

Juvelorkide gillar värme och trivs bra i den temperatur som vi har i svenska hem. Du behöver inte ta någon särskillt hänsyn till din orkide.

Luftfuktighet

Ludisia gillar hög luftfuktighet men kräver det inte. Den trivs bra i den torra luft som vi har i svenska hem så länge deras andra krav tillgodosees. Du behöver med andra ord inte försöka höja luftfuktigheten för att hålla den orkide men du behöver inte heller vara rädd om du vill ställa den i ett terrarium eller orkideskåp där luftfuktigheten är högre.

Du kan ha lecca kulor på växtens fat med vatten för att höja luftfuktihheten. Detta uppskattas av Ludisia men är inte nödvändigt.

juvelorkide blomma

Närbild av blommande Juvelorkide – Bild av Kristian Peters

Vattning

Detta är mycket viktigt att vattna denna orkide på rätt sätt. Juvelorkideer kan vara mycket tåliga om man om man vattnar dem på rätt sätt men om man inte gör det kan de lätt ta skada, bli känsliga och kanske t.o.m. dö.

Växten måste får torka ut mellan vattningarna. Den vill inte stå blött. Det är också bäst att inte vattna på bladen då det ör viktigt att det inte blir vatten stående i bladrosetten. Det är därför allt bäst att vattna nerifrån eller, ännu bättre, att sänka krukan hela krukan i vatten i 10-15 minuter så att den får suga upp vatten.

Juvelorkide föredrar mjukt vatten. Arten ogillar kalk och föredrar vatten utan kalk och klor. Kalk i vattnet dödar normalt inte växten men kan få den att växa långsammare / göra den ovillig att blomma. Om du lever i ett område med mycket kalkrikt vatten är det bäst att avkalka vattnet först eftersom uppbyggnad av kalk i jorden kan skada växten.

Det finns flera sätt att minska mängden klor i vattnet. Du kan spruta vattnet ner i en vattenkanna med högt tryck. De bubblor som bildas kommer att föra med sig mycket klor. Du kan också använda en syrepump avsedd för akvarium för att driva ut kloret. Ett alternativ som inte kräver någon utrustning är att låta vattnet stå i en bred skål över natten. En större vattenyta gör klorets avdunstning mer effektivt.

Juvelorkideer föredrar rumstempurerat vatten.

Det är viktigt att det aldrig blir vatten stående i krukan. Det är även viktigt att jorden får torka ut mellan vattningarna. Detta är särskillt viktigt under vintern.

Ludsia kan klara sig flera veckor utan vatten. Den klarar sig t.ex utan extra vård även om du far på en kortare semester. Flytten den till en mörkare svalar plats innan du far på semester om din Juvelorkide normalt står på en varm lju plats.

Gödsling

Gödsla regelbundet med orkidegödning. Överdosera inte.

Omplantering

Ludisia bör planteras om varje eller vartannat år beroende på hur snabbt de har växt och beroende på hur bra jordens kvalitet är efter ett år. Om du vattnar med vatten som innehåller kalk är det viktigt att plantera om växten oftare för att undvika att kalk ackumuleras i jorden. Plantera om när du märker att kalk börjar byggas upp eller när växten verkar börja trivas sämre.

Man bör inte plantera om juvelorkideer innan de blommar. Om de står i knopp eller du tror de snart kommer gå i knopp så skall de inte störas. Det är bättre att plantera om ludisia efter blommningen.

Se hur stor rotklumpen är i förhållande till växten och dess kruka. Byt till en större kruka om detta ser ut som behöver. Om du bara planterar om växten för att minska kalkhalten i jorden så behöver du normalt inte byta kruka.

Beskärning

Beskär plantan tidigt på våren om du tycker den behöver beskäras. Den behöver inte beskäras för att blomma.

Förökning

Ludisia förökas lättas genom att man försiktigt delar på äldre plantor med flera bladrosetter. Varje bladrosett kan bli en ny planta men använd sunt förnuft när du delar på dina ludisior. Försök inte dela på rosetter som sitter ihop på ett sådant sätt att det är svårt att dela dem utan att skada plantan. I dessa fall kan det vara bättre att skapa större nya plantor. Om du vill ha ännu fler plantor kan du dela dem igen nästa år.

Det går även att föröka juvelorkideer men hjälp av frön. Detta är dock svårt att göra framgångsrikt och är inte något som jag tänker berätta mer om här då jag själv inte har någon erfarenhet av det. Om någon framgångsrikt har förökat juvelorkideer med hjälp av frön så får de gärna kontakta mig och dela med sig av sina erfarenheter så postar jag det här.