Vanda

På denna sida:

Skötsel av Vandaorkidéer

Namnet Vanda kommer från sanskrit, ett gammalt indiskt språk, och används idag för ett av släktena i orkidefamiljen. Vanda orkidéer kommer från norra Australien och östra Asien, och du kan till exempel hitta dem i Indien, Himalaya, södra Kina och Filippinerna. Vanda orkidéer finns i olika livsmiljöer och du kan lära dig mycket om din blomma genom att titta på bladen. Om bladen är cylindriska och köttiga kommer din Vanda från en region där den var tvungen att överleva torra årstider. Vanda orkidéer från områden där torra perioder inte förekommer är istället utrustade med platta äggformade blad. Om du sköter om din Vanda orkidé på rätt sätt kan den ibland blomma i över åtta veckor. Välskötta växter kan också blomma mer än en gång om året.

Vanda ampullacea

Vanda ampullacea

Bevattna Vanda orkidéer

De markbundna Vanda arterna är mindre känsliga för fukt i krukmediet än arter som växer på träd eller stenar i naturen, men det betyder inte att en markbunden Vanda orkidé kommer att uppskatta att stå med ”våta fötter”. Oavsett vilken typ av Vanda orkidé du har ska du aldrig vattna den förrän krukan har torkat ut helt.

Vanda orkidévård och växtnäring

Att ge dina växter korrekta mängder med näring är naturligtvis en viktig del av skötseln av din Vanda orkidé och rätt mängder av rätt gödningsmedel kan få en Vanda att blomma mer än en gång om året. Din Vanda kommer att uppskatta ett högt kvävegödselmedel (25-9-9) 12 månader om året. För de flesta märken är en tesked per månad den föredragna dosen. Ge aldrig hela dosen på en gång eftersom detta är ett mycket onaturligt sätt för en orkidé att få i sig näringsämnen. Dela upp dosen i flera portioner och fördela dem över månaden.

Vanda orkidé temperatur

Vanda orkidéer uppskattar varma dagar och kallare nätter. Den ideala dagstemperaturen är 75 – 85 ° F (24 – 29 ° C), medan den föredragna nattemperaturen är 65-75 ° F (18-24 ° C). En väletablerad Vanda orkidé kan normalt överleva enstaka olyckor temperaturmässigt, men om det blir en vana kommer det att skada din orkidé allvarligt.

Vanda orkidé ljus

Att ge din växt ordentliga mängder ljus och skugga är en viktig aspekt av framgångsrik vård av en Vanda orkidé. Vanda orkidéer behöver mycket ljus, men för stark sol mitt på dagen kan sveda bladen och göra dem gula. Det är därför bäst att hitta en plats i ditt hem där din Vanda orkidé kommer att skuggas från 11 till 15, medan du fortfarande kan få massor av morgon- och eftermiddagssol. Om bladen ändras från ljusgröna till mörkgröna behöver din Vanda orkidé lite mer sol.

Krukmedium för Vanda orkidéer

En majoritet av Vanda arterna är epifytiska, men vissa är litofytiska eller till och med markbundna. Detta måste tas i beaktande när du väljer jord åt din Vanda. Epifytiska och litofytiska arter växer på träd respektive stenar, medan markarter växer i jord. Om det är omöjligt att få detaljerad information om din Vandas ursprung, är ett grovt krukmedium med medelstor eller grov granbark oftast det säkraste.

Omplantering av Vanda orkidéer

Vanda orkidéer bör inte omplanteras bara för att; plantera bara om din orkidé om du kan se tydligt att den har vuxit ur sin kruka. Frekvent omplantering stör bara Vanda orkidéerna. Det finns dock situationer när du måste agera omedelbart och plantera om din Vanda, t.ex. om krukmediet inte dränerar ordentligt, om mögelattacker inträffar eller om mediet börjar avge en dålig lukt.

Vanda orkidé trivia!

Singapores nationalväxt är en Vanda-orkidé; en hybrid som heter Vanda Miss Joaquim. Växten är namngiven för att hedra trädgårdsmästaren Agnes Joaquim som odlade den i sin trädgård i Tanjong Pagar. Det finns flera olika varianter av Vanda Miss Joaquim och det är sorten ”Agnes” som valdes av domarna som gjorde den till nationalblomman i Singapore. ”Agnes” sägs representera Singapore-andan genom att vara färgstark, tuff och motståndskraftig. Den kan också blomma hela året.