Miltonia

På denna sida:

 

Skötsel av Miltoniaorkidéer

Miltonia

Miltonia – Picture by Dalton Holland Baptista

Dessa orkidéer har fått sitt namn efter Charles Wentworth-FitzWilliam, 5th Earl FitzWilliam, Viscount Milton som var en hängiven orkidéentusiast och president för The Royal Statistical Society i England.

Orkidéerna i släktet Miltonia är hemmahörandens i Sydamerika, där de växer vilt från centrala Brasilien ned till Argentina. Miltoniaorkidéer är inte bara vackra att se på utan har också en mycket trevlig doft när de blommar. Blomsterläppen är stor och platt.

Miltoniaorkidéen producerar pseudobulber och från varje pseudobulb växer ett eller två blad ut.

Vattning

Till skillnad från många andra orkidéer vill Miltonian inte att substratet ska torka ut helt och hållet mellan vattningarna. Istället är det bäst att hålla substratet lite fuktig hela tiden, året runt.

Vattna helst inte på bladen, om du vattnar på bladen så gör det innan solen går upp så att bladen hinner torka innan de utsätts för solsken.

Gödning

Miltoniaorkidéen bör få gödning året runt, utan någon viloperiod. En gödning med hög andel kväve rekommenderas (25-9-9). Det är bäst att späda ut gödningen och ge många små utspädda portioner istället för några få koncenterade. Skölj ur substratet ordentligt innan varje ny matning.

Temperaturer

Miltoniaorkidéer hör hemma i miljöer där nätterna är betydligt kallare än dagarna, och de uppskattar om man försöker efterlikna detta åt dem. Dagtemperaturen ska helst vara i spannet 24-26° C för att sedan sjunka till 16-18° C på natten.

Ljus

Miltoniaorkidéer vill ha starkt, men inte direkt, solljus. Om den får för lite ljus kan växten inte blomma.

Plantering

Man bör plantera om sin Miltonia vartannat år.

Om substratet blir angripet av mögel eller andra svampar, eller börjar lukta konstigt, ska man plantera om direkt. Det samam gäller om substratet inte längre dränerer tillräckligt bra.

Miltoniaorkidéerna är epifyter och behöver ett substrat som dränerar väl men som samtidigt klarar av att hålla kvar en liten mängd fukt mellan vattningarna. Barkmix brukar fungera bra.