Vanliga hälsoproblem hos orkidéer

venussko
I denna artikel kan du läsa mer om vanliga hälsoproblem som drabbar orkideer och hur man löser dem.

Knoppar som vissnar och dör

Om knoppar på orkidén vissnar och dör istället för att utvecklas till blommor bör man först undersöka om det finns några symptom på någon specifik sjukdom eller angrepp. Hittar man inte några sådana symptom kan problemet vara att luften är för torr för orkidéen eller att den inte får tillräckligt med ljus.

Om det inte bara är knopparna som drabbats utan orkidén även har problem med vissnande, ihopskrynklade eller felaktigt utvecklade blad kan det handla om att vattningen inte är korrekt.

Symptom på för lite ljus

Orkidéns blad anpassar sig efter rådande ljusförhållanden. Om bladen blir ovanligt mörkgröna är det vanligen ett tecken på att plantan får för lite ljus och försöker kompensera genom att producera mer klorofyll (eftersom klorofyll ingår i fotosyntesen).

Symptom på för mycket eller för intensivt ljus

Blad och andra delar av orkidén kan gulna eller utveckla en lila nyans som respons på för mycket eller för intensivt ljus.

Symptom på opassande planteringsmedium

jord

Att orkidén i största allmänhet inte ser ut att må bra kan givetvis bero på en lång rad olika orsaker. En möjlig orsak som man alltid bör kontrollera är hur den är planterad. Många orkidéer växer inte i jord i det vilda, utan till exempel på trädgrenar eller klippväggar. Försöker man få dem att växa i jord uppstår lätt rotröta som får dem att må dåligt.

Många orkidéer säljs planterade i ett luftigt medium som består av bark, mossa, med mera. Även om detta medium fungerade mycket bra när du köpte orkidén kan det ha börjat brytas ned och packas ihop över tid. Ett för hårt packat medium gör livet svårt för orkidén (eftersom rötterna inte längre har det luftigt nog), och det samma gäller om mediumet innehåller väldigt mycket svampar och bakterier som en del av nedbrytningsprocessen.

Har du en orkidé som ser ut att må dåligt kan det därför vara idé att:

  1. Ta reda på hur orkidén växer i det vilda.
  2. Försök återskapa detta i dit hem, t ex genom att ge den nytt fräscht medium att växa i.

Exempel på orkidé problem som vanligen beror på att ett opassande planteringsmedium har gjort så att växten attackeras av svampar och bakterier:

  • Rotröta, där rötterna blir svarta/bruna och nedbrutna. Rensa bort skadade rötter, plantera om växten i ett mycket väldränerande och luftigt medium och var extra sparsam med vattningen under en period (men inte så mycket att växten tar skada av vattenbrist). Öka gärna luftfuktigheten för den delen av plantan som inte är rötter. Vid envisa angrepp kan du behöva använda små stenar eller glaspärlor för att lyfta hela plantan ovanför det vanliga mediumet.
  • Fläckar på bladen och blommorna beror ofta på svampangrepp, och kan behandlas med olja från neem-trädet.
  • Bakterieangrepp, vilket är vanligt där växten redan är skadad av någon annan anledning. När bakterierna väl har fått fäste kan de förvandla det området på växten till gegga. Det finns kopparbaserad sprej att köpa i handeln som kan användas för att döda bakterierna. Börja dock med att skära bort de värst angripna områdena med en steriliserad kniv. Applicera sedan kopparsprej för att förebygga nya angrepp.

Ullsköldlöss och sköldlöss

Detta är två olika sorters skadedjur som båda är tämligen stillasittande på plantan och som båda suger växtsaft ur orkidén. Ullsköldlössen tillhör familjen Pseudococcidae och sköldlössen tillhör superfamiljen Coccoidea. De är bra på att dölja sig – ofta upptäcker man dem indirekt genom de gula fläckar de orsakar, fläckar som ökar i antal om omfång över tid om problemet inte åtgärdas.

Dessa skadedjur kan skydda sig genom att bilda bomullsliknande skal (ullsköldlöss) eller vaxartade skal (sköldlöss) över sig. Man kan behandla orkidén med insektsdödande tvål för att bli av med dem, men flera upprepade behandlingar under en period kan vara nödvändigt eftersom de är bra på att skydda sig.

Spinnkvalster

Dessa kvalster är så små att de är svåra att upptäcka med blotta ögat, men man kan se de nät de spinner. De suger växtsaft ur orkidén och kan orsaka gula fläckar. Går att döda med vanlig insektsdödande tvål trots att de tekniskt sett är spindlar.

spinnkvalster aceria anthocoptes

Trips

Det finns många arter av trips som äter pollen och därför drar sig till orkidéns blommor. Går att döda med insektsdödande tvål.

Vissa sorters trips är benägna att bära på plantvirus och är därför farliga som smittspridare mellan växterna.