Köpa och sälja sticklingar

På senare år har det blivit mycket populärt att sälja och byta sticklingar i Sverige, och sticklingar från eftersökta men ovanliga krukväxter såsom monsteror, hoyor och orkideer betingar höga priser.

För den som vill tjäna lite extra pengar på en hobby som kan utföras hemmifrån är det här med sticklingar definitivt en intressant idé.

Tips för dig som vill sälja sticklingar

Skaffa dig kunskap

Läs på och gör dina egna efterforskningar. Dels behöver du veta vilka sticklingar som har ett någorlunda högt marknadsvärde, dels behöver du veta hur man bäst tar hand om just dessa plantor. Vidare är det också viktigt att sätta sig in i var och hur sticklingar säljs, så att man kan nå ut till sin målgrupp.

Avancera steg för steg

Om du inte redan råkar vara expert på att sköta om och ta sticklingar från en viss växt rekommenderar vi inte att du tömmer sparkontot för att köpa någon viss eftersökt variant för $$$$$. Du kommer att bli ledsen när den dör på din fönsterbräda, eller aldrig mår tillräckligt bra för att kunna producera många sticklingar.

Det är bättre att börja på den nivå du befinner dig, och gradvis avancera i takt med att du ökar dina kunskaper och färdigheter.

Återinvestera

När du säljer sticklingar, bränn inte pengarna på annat, utan återvinstera hela eller en ansenlig del av beloppet i din verksamhet. Du kan skaffa fler växter, något mer dyrbara växter, du kan investera i bättre krukor, jord, redskap, etcetera.

Det är enklare att ta väl hand om något man tycker om

Välj gärna växter som du personligen gillar att omge dig med, istället för att strikt välja växter baserat på hur de passar din investeringsplan. Växter är levande väsen, och det är enklare att lyckas med att ta hand om levande organismer om man faktiskt tycker om dem.

Vilka växter ska jag välja?

Det beror på flera faktorer – inklusive vad du själv gillar – men generellt sett finns det många porslinsblommor (Hoya) och monstera (Adams revben) där sticklingarna kostar kring 200-500 kronor styck även för varianter som inte är jätteovanliga.

hoya

Ska jag köpa stickling eller vuxen planta?

Det beror på din tidshorisont, budget och vilken växt det rör sig om.

Om du till exempel köper en stickling från en porslinsblomma bör du räkna med att det tar åtminstone 1,5-2 år innan växten har hunnit bli stor nog för att du ska kunna börja ta sticklingar från den för försäljning.

Om du istället köper en ganska stor porslinsblommeplanta kommer du att behöva betala mycket mer än för en stickling, men du kan räkna med att kunna ta ungefär ett dussin sticklingar redan under första året.