Nattljusolja för hud & skäggvård

Nattljusolja utvinns ur växten nattljus (Oenothera biennis) som är hemmahörandes i östra Nordamerika. Arter är inte en orkide.  Nattljus är enkla att odla som sommarblomma i sin trädgård. På engelska heter växten Evening Primrose (eller Common Evening Primrose) och man ser därför ofta oljan kallas för EPO på engelskspråkiga sajter.  EPO är en akronym för Evening Primrose Oil. Termen EPO används även regelbundet på skönhetsprodukter på den svenska marknaden.

Nattljusolja är en vegetabilisk olja som passar utmärkt som skäggolja. Den vårdar både skägg och skäggbotten, och gör det enklare att få ett tätt, friskt och skinande skägg.

Oenothera biennis nattljus

Skäggolja

När det gäller att använda nattljusolja som skäggolja så är den kallpressade nattljusoljan den mest eftertraktade. Det går att köpa ekologisk kallpressad nattljusolja om man så önskar.

Nattljusolja är rik på fettsyran Omega 6 och gamma-linolensyra (GLA), och innehåller också tokoferoler som är en typ av antioxidanter.

Nattljusoljan brukar beskrivas som en ”torr” olja. Den absorberas snabbt och man behöver inte gå omkring och känna sig kladdig eller oljig. Även personer som har problem med extra fet hud brukar svara bra på att behandla skäggbotten och kringliggande hud med nattljusolja. Tips! När du ändå håller på och pysslar om ditt skägg med nattljusolja, passa på att smörja in naglar och nagelband också, för de älskar nattljusolja.

Man kan använda nattljusolja ren för att vårda skägget, men det finns också produkter där nattljusolja blandats med andra ingredienser för att skapa en kombinerad skäggolja med flera olika egenskaper. En populär kombination är att blanda nattljusolja – som är rik på Omega 6 – med vegetabiliska oljor som är rika på Omega 9, såsom marulaolja eller aprikoskärnolja. Man kan också tillsätta vegetabiliska oljor som är rika på Omega 3, såsom tranbärsolja, svartvinbärsolja eller nyponfröolja.

Var växer nattljus?

Nattljus har sitt ursprung i östra och centrala Nordamerika, men människan har introducerat den i många andra delar av världen, inklusive Sverige där den inte bara finns i trädgårdar utan också naturaliserad. Den trivs där många andra blommor har svårt att klara sig, till exempel i utkanten av industriområden där marken är stenig och grusig. Man kan också se den växa längs vägrenarna. Som trädgårdsväxt är den tämligen ovanlig idag i Sverige eftersom den konkurrerats ut av den närbesläktade växten storblommigt nattljus (Oenothera glazioviana).

Det ursprungliga utbredningsområdet för nattljus sträcker sig från Newfoundland till Alberta i Kanada, i sydostlig riktning ned till Florida i USA och i sydvästlig riktning hela vägen till Texas, USA.

Nattljus kan växa i både tempererade klimat och subtropiska klimat.

nattljus

Bakgrund

Som nämnts ovan kommer nattljus från Nordamerika, men den importerades till Europa redan i början av 1600-talet och odlades som prydnadsväxt i botaniska trädgårdar.

I sitt naturliga utbredningsområde har nattljus en lång tradition som både livsmedel och medicinalväxt. Exempel på befolkningar i Nordamerika som har en tradition av att använda nattljus är Cherokee, Iroquois, Potawatomi och Ojibwe.

Nattljusolja

Oljan utvinns ur plantans frön, som består till ungefär 24% av olja. Oljan innehåller bland annat gamma-linolenic syra (GLA) som är en fleromättad fettsyra.

Den olja som utvinns ur mogna frön innehåller ungefär 7% – 10% GLA. GLA är det preliminära steget för produktionen av prostaglandin i kroppen, och prostaglandin är nödvändigt för att en cell ska fungera korrekt.

Om man odlar nattljus för att utvinna olja är det viktigt att plantan får rätt mängd kväve, varken för mycket eller för lite. För mycket kväve kan leda till lägre oljeinnehåll i fröna och olja av sämre kvalitet.