Bulbophyllum

På denna sida:

Skötsel av Bulbophyllumorkidéer

Släktet Bulbophyllum är det största i hela orkidefamiljen Orchidaceae och innehåller för närvarande över 1800 orkidéarter, och nya arter beskrivs ständigt och läggs till i detta stora släkte. Det är för närvarande en av de största släktena i hela växtriket, endast Euphorbia och Senecio innehåller fler arter. I blomhandeln förkortas Bulbophyllum Bulb.

Bulbophyllum lepidum

Bulbophyllum lepidum

Skogen i Papua Nya Guinea i Sydostasien tros vara Bulbophyllum orkidéernas evolutionära hemland eftersom det är här du hittar den största mångfalden. Över 600 olika Bulbophyllum arter har upptäckts här. Bulbophyllum orkidéer finns inte bara i Sydostasien, de förekommer också naturligt i tropiska delar av Australien och Afrika och till och med i Syd- och Centralamerika. Över 200 arter finns bara på ön Borneo, och 135 arter har upptäckts på Madagaskar.

Det är omöjligt att ge riktlinjer för hur du ska sköta Bulbophyllum orkidéer som gäller för varje enskild art i detta enorma släkte och det är därför bäst att leta efter mer detaljerad information om din specifika Bulbophyllum-art. Bulbophyllum orkidéer finns i ett brett utbud av olika former. Vissa är epifytiska och växer på andra växter, medan andra är litofytiska och växer på stenar och klippor. Vissa är rotklättrare som sakta klättrar upp längs trädstammar, och en annan grupp Bulbophyllum orkidéer är högvuxna växter som utvecklar rörformade stjälkar. I det här släktet kan du hitta orkidéer som har blivit nästan helt bladlösa eftersom deras pseudobulbs utför det mesta av den nödvändiga fotosyntesen, samt orkidéarter som har anpassat sig till torra förhållanden och utvecklat suckulenta bladverk. De allmänna egenskaperna för släktet Bulbophyllum är den basala blomställningen, den rörliga läppen och ledknutens pseudobulbsna.

Bevattning

Som det nämnts ovan är det omöjligt att tillhandahålla några riktlinjer som stämmer för alla Bulbophyllum-arter. Många av dem är dock vana vid regniga miljöer och behöver mycket vatten. Om du håller en av dessa arter som krukväxt kan du vattna din Bulbophyllum orkidé var 3-4: e dag och låta den bara torka ut lite mellan varje vattning. Om du har orkidéer monterade kan du vattna dem två gånger om dagen. Om ett nytt blad är mindre än ett gammalt behöver dina Bulbophyllum orkidéer vattnas mer.

Näring

Om du inte hittar artspecifik information om näringsbehovet för din Bulbophyllum orkidé, försök använda ett balanserat gödningsmedel (20-20-20) två gånger per månad. Sticklingar bör endast ges halv styrka. Frösådda plantor kan må bra av ett näringsmedel med hög kvävehalt tills de är tillräckligt stora för att blomma.

Temperatur

De flesta Bulbophyllum orkidéer används i tropiska miljöer och behöver varma till mellanliggande förhållanden. Låt inte temperaturen sjunka under 55 grader F (13 grader C) eller stiga över 95 grader F (35 grader C).

Bulbophyllum translucidum

Bulbophyllum translucidum

Ljus

Det är svårt att ge några specifika rekommendationer eftersom Bulbophyllum orkidéer finns i en sådan mängd olika miljöer. Om du inte kan hitta artspecifika riktlinjer kan du anta att ju bredare bladen är, desto mindre ljuskrävande blir växten.

Krukmedium

De flesta arter klarar sig bra i fin planteringsbark blandad med perlit. Du kan också montera många Bulbophyllum orkidéarter på en träbit eller liknande. Vilket krukmedium du väljer påverkar den rekommenderade vattningsfrekvensen; en monterad Bulbophyllum orkidé bör vattnas oftare än en krukväxt.

Omplantering av en Bulbophyllum orkidé

Hur och när du ska omplantera din Bulbophyllum orkidé beror i hög grad på arten. Plantera alltid om din Bulbophyllum- orkidé omedelbart om växten blir dålig, t.ex. om den blir angripen av mögel eller börjar lukta illa.

Bulbophyllum orkidé trivia!

Trivia # 1: Nya arter av Bulbophyllum orkidéer upptäcks varje år. 2004 beskrevs två nya Bulbophyllum orkidéer och fick namnen Bulbophyllum ciluliae och Bulbophyllum orezii.

Trivia # 2: En hel del Bulbophyllum arter avger en doft som är avsedd att efterlikna lukten av ett ruttnande kadaver när de blommar. Detta lockar till sig flugor som sedan kommer att utföra pollinering åt orkidén. Dessa orkidéarter är naturligtvis inte särskilt populära som husplantor.