Dendrobium speciosum

På denna sida:

Namn: Dendrobium speciosum

Dendrobium speciosum

Dendrobium speciosum

Dendrobium speciosum är infödd i Australien där den växer från norra Queensland till sydöstra Victoria. Den är känd som rock orkidé eller rock lily. Den andra delen av dess vetenskapliga namn kommer från det sena ordet speciosus, vilket betyder pråligt eller vackert.

Det finns många olika former och sorter av Dendrobium speciosum, och de kan betraktas som oberoende arter snarare än underarter efter nästa revision av släktet Dendrobium. I blomsterhandeln är det troligt att du hittar D.speciosum var.speciosum och D.speciosum var.hillii.

Blommor

Dendrobium speciosum utvecklar stora kluster av blommor längs sina långa stjälkar. Blommorna finns normalt från senvinter till vår. En enda stam kan bära över 100 blommor. Standardfärgen varierar från snövit till krämgul och blomman är dekorerad med lila prickar på läppen.

Ljus

Undvik tät skugga, eftersom brist på ljus kan förhindra att orkidén blommar.

Vattna

Dendrobium speciosum bör endast ges en minimal mängd vatten under vintersäsongen, bara tillräckligt för att hålla den levande. Mycket mer vatten behövs under våren och sommaren när orkidén växer.

Växtnäring

En växtnäring bör användas under våren och sommaren när din Dendrobium speciosum orkidé växer.

Krukmedium

Dendrobium speciosum kan växa på stenar eller träd i naturen, och detta måste beaktas när du väljer hur och om du vill ha din orkidé i en kruka. I naturen finns det ofta växer med bladskräp runt sina rötter som det kan extrahera näringsämnen från. Om du föredrar att montera din orkidé snarare än att sätta den i en kruka, är det bäst att säkra den med tråd eller garn tills den har bildat sina egna förankringsrötter. Om du föredrar att ha din orkidé i en kruka, använd aldrig vanlig jord eftersom det kommer att bli för fuktigt för din Dendrobium speciosum. Använd en grov orkidéblandning.

Förökning

Dendrobium speciosum kan förökas genom delning. Förökning med frön är mycket knepigt och utförs endast av orkidéexperter.