Cattleya warscewiczii

På denna sida:

Namn: Cattleya warscewiczii

Cattleya warscewiczii

Bild av Luis Perez

Storlek

Cattleya warscewiczii är känd för sin stora storlek. Denna orkidé utvecklar de största blomspikarna av alla orkidéer i släktet Cattleya och varje blomspik producerar upp till 10 stora blommor. Varje blomma kan vara upp till 12 tum (över 30 cm) från kronbladsspets till kronbladsspets. Pseudobulberna kan vara upp till 4 tum (över 12 cm) och varje bulb utvecklar ett enda blad som kan nå en längd på 8 tum (över 20 cm).

Placering

För att få en riktigt kraftfull blommspets bör du få din Cattleya warscewiczii att växa så tidigt som möjligt efter vilan, helst i slutet av januari eller början av februari. Ge växten full sol. När tillväxtpunkten nås och börjar växa bör du fortsätta att ge den så mycket sol som den klarar utan att brännas. Tillräcklig luftcirkulation runt orkidén är mycket viktig för att förhindra att bladen överhettas. Om bladen känns varma när du rör dem, måste du ge din orkidé tillräckligt med skugga för att rädda dem från att brännas.

Blommor

Som nämnts ovan är Cattleya warscewiczii känd för sina enorma blommor. Blommans färg har en purpurrosa nyans, läppen är djuplila och det finns ett ljusgult centrum. Blommorna är doftande.

Det finns tre huvudtyper av Cattleya warscewiczii. I den första gruppen kan du till exempel hitta formerna Cattleya warscewiczii ’Firmin Lambeau’, ’F.M.B.’ och ’Imperialis’. Medlemmar i denna grupp blommar från slutet av juni till början av juli, åtminstone på norra halvklotet. Den andra gruppen blommar från slutet av juli till början av augusti och innehåller sorter som ”Sanderiana”. Den tredje gruppen är mycket sällsynt och odlas inte vanligtvis idag. Dessa orkidéer kan producera upp till 12 blommor för varje spik, men blommorna är relativt små och gruppen är därför inte särskilt populär.

Vattning

Efter viloperioden bör du börja ge din Cattleya warscewiczii vatten så tidigt som möjligt i slutet av januari eller början av februari. Medan du förser den med full sol bör du spruta den lätt. När det börjar växa bör du fortfarande fortsätta med sprutningarna. Om du ger växten för mycket vatten kan du skada blomproduktionen. Ge inte orkidén mycket vatten förrän den nya tillväxten är minst 4 tum (över 10 cm). Mängden vatten bör sedan gradvis ökas. Det är också mycket viktigt att se till att den torkar ut ordentligt mellan varje vattning.

Vila

Det är viktigt att ge din Cattleya warscewiczii en viloperiod. Riktigt starka växter kanske kan producera ny tillväxt direkt efter blomningen, men det säkraste är att låta orkidén få en viloperiod efter blomningen.

Allmänt

När knopparna kommer ut ur manteln på din Cattleya warscewiczii är det viktigt att kontrollera bladen regelbundet och se till att de inte blir för heta i solen. Korrekt luftcirkulation är mycket viktigt för att få bort värmen. För mycket värme kan göra att spetsen böjer sig. Den kommer fortfarande att blomma, men blommorna kommer att placeras horisontellt och de flesta odlare föredrar den vertikala formationen.