Cattleya aclandiae

På denna sida:

Namn: Cattleya aclandiae

Cattleya aclandiae

Storlek

Cattleya aclandiae beskrivs ofta som en dvärgorkidé och kommer vanligtvis att stanna vid omkring 7-12 cm , sällan  20 cm. Det är en kompakt växt som är mycket uppskattad bland odlare som inte har mycket utrymme för sina orkidéer.

Placering

Starkt ljus, helst 70% av full sol rekommenderas. Cattleya aclandiae behöver ljusare ljus än de flesta andra Cattleya arter. Korrekt luftcirkulation är nödvändig för att skydda bladen från att brännas. Pseudobulber är toppade med köttiga blad som är dekorerade med svarta fläckar. Dessa fläckar tenderar att öka när Cattleya aclandiae förses med mycket starkt ljus.

Blommor

Med tanke på hur liten orkidén är blir blommorna väldigt stora, ofta 6-10 cm. Blommorna är vaxartade med en mild, kryddig doft. Blomningen håller i sig en längre tid. Kupoler och kronblad är gröna till gulaktiga och dekorerade med rödbruna, mörklila och/eller nästan svarta prickar. Mycket starkt ljus kan orsaka extra rödbrun nyans. Blomningsperioden för Cattleya aclandiae är sen vår och sommar.

Det finns en blå sort av Cattleya aclandiae med namnet Cattleya acklandiae var. coerulea.

Vattning

Cattleya aclandiae är infödd i torra områden längs kusten och behöver en viloperiod varje vinter. Även under viloperioden är det dock viktigt att inte låta orkidén vara torr under en längre tid. Ge din orkidé mycket vatten när ny tillväxt börjar visa sig. En monterad Cattleya aclandiae måste få dimmliknande förhållanden dagligen under sommaren och blötläggas tillsammans med underlaget två gånger i veckan. Det rekommenderas att blötläggas ännu oftare under värmeböljor.

Växtnäring

Frekvent tillsättande av växtnäring rekommenderas. Använd flytande gödningsmedel.

Jord

Den vilda Cattleya aclandiae växer på upprätta stammar och trädklykor, normalt 10-20 feet (3-6 meter) upp. Det rekommenderas därför att montera denna orkidé istället för att plantera den i en kruka. Många orkidéer uppskattar att ha sphagnummos mellan stenen och orkidén, men Cattleya aclandiae är inte en av dem. Om du måste använda en kruka är ett extremt snabbt dräneringsmedium nödvändigt, t.ex. mycket grova barkbitar

Förökning

Uppdelning av jordstammar, knölar eller lökar (inklusive utskott). Också från frön. Plocka mogna frön genom att samla in från fröhuvudet. Gro fröna in vitro i agar, gelatin eller liknande medium. Cattleya aclandiae frön bör inte lagras.

Allmänt

Cattleya aclandiae kommer från delstaten Bahia i Brasilien. Det är allmänt känt som Lady Acklands Cattleya, eftersom hennes man Sir Thomas Ackland var den första personen som framgångsrikt odlade denna orkidé och fick den att blomma utanför skogen.

Detta är en orkidé som används vid mellanliggande, heta och varma temperaturer. I naturen är Cattleya aclandiae vana vid sommardagar som är i genomsnitt 82-84 °F (28-29 °C) och sommarnätter som i genomsnitt 71-72 °F (22 °C). Det dagliga intervallet är 11-12 °F (6-7 °C). Under vintersäsongen är den genomsnittliga dagstemperaturen 77-79 °F (25-26 ° C) och den genomsnittliga natten 64-65 ° F (17-19 ° C). Det dagliga intervallet är 9-11 ° F (5-6 ° C). Cattleya aclandiae behöver en luftfuktighet på 80-85% under större delen av året, men den tål om luftfuktigheten sjunker ner till 75% under sommaren.