Cattleya labiata

På denna sida:

Namn: Cattleya labiata

Cattleya labiata

Cattleya labiata: bild av Cássio van den Berg

Cattleya labiata är allmänt känd som Crimson Cattleya eller Ruby-lipped Cattleya. Detta var den första Cattleya orkidén som upptäcktes av europeiska botanister och det första exemplet som snubblades på var i Brasilien 1818. Cattleya labiata är en mycket populär Cattleya eftersom den är robust och inte särskilt svår att ta hand om jämfört med de flesta andra medlemmar i sitt släkte.

Blommor

Cattleya labiata producerar upp till fem blommor per blomställning. De är stora, pråliga och väldoftande. Varje blomma kan nå en storlek på 6 tum (15 cm). Blomningssäsongen beror på din sort.

Ljus

Cattleya labiata behöver hög ljusintensitet för att trivas. Om bladen är mörkgröna får din orkidé inte tillräckligt med ljus.

Vattning

Tillväxtperioden börjar på våren och under denna del av året behöver din Cattleya labiata orkidé mycket vatten. Ett fuktigt medium måste dock alltid undvikas eftersom det är farligt för rötterna. Minska vattningen så snart pseudobulbserna har mognat, om du inte vill uppmuntra ytterligare vegetativ tillväxt (vilket kommer att leda till mindre kraftfull blomning). Det är dags att öka vattningen igen när du kan se knoppar i baljan. När blomningsperioden är över är det dags för din Cattleya labiata att vila och krukan ska nu hållas torr. Ge orkidén en liten mängd vatten var 2-4 vecka.

Krukmedium

Det idealiska krukmediet för en Cattleya labiata är en väldränerande blandning. Du kan till exempel blanda hackad ormbunke, sphagnumossa och bark. Osmunda-fibrer ingår också ibland i blandningen.

Omplantering

Plantera om din Cattleya labiata på våren när den främre pseudobulben börjar skicka ut nya rötter.

Förökning

Cattleya labiata förökas normalt med hjälp av backbulber. Välj rygglökar som är lätta att ta bort utan att skada växten. När du planterar, se till att endast rötterna är täckta av jordblandningen. Få inte bladen blöta.