Cymbidium sinense

På denna sida:

Cymbidium sinense är en orkidé som är infödd i Sydostasien och kan till exempel hittas växande i Indien, Burma, Thailand och Kina. Den når normalt en höjd av 25-60 cm. Det har en lång tradition som en krukväxt i Kina.

Blommor

Stjälken blir 40-80 cm och denna orkidé utvecklar 6-26 blommor, som är ungefär 5 cm i diameter. Blommorna har en mycket stark doft. Cymbidium sinense orkidén blommar under nyårsperioden och är därför känd som hosairan – ”orkidé som berättar om det nya året” – på japanska.

Ljus

Cymbidium sinense växer i asiatiska skogar där det är skuggigt eller halvskuggigt från träden. Ungefär 40% skugga rekommenderas under tidig vår och sen höst, 60-70% skugga mitt på våren och tidigt på hösten och 80-90% skugga under sommarmånaderna. (Dessa siffror måste naturligtvis justeras beroende på var du bor.) Ta bort skuggan gradvis under vintern.

Temperatur

Att ge din Cymbidium sinense orkidé rätt temperatur är mycket viktigt om du vill få den att blomma så optimalt som möjligt. Den rekommenderade sommartemperaturen är 23-27 C (75-80 F), men högre temperaturer kan vara accepteras om du ordnar mycket cirkulation i luften. För att främja bildandet av blommor bör nattemperaturen sänkas ner till 10-16 C (50-60 grader F) under sensommaren och början av hösten (augusti till oktober på norra halvklotet). De rekommenderade vintertemperaturerna är 18-24 C (65-75 grader F) under dagen och 7-13 C (45-55 grader F) under natten.

Vattning

Cymbidium sinense är en markart och dess rötter bör alltid hållas fuktiga. (Det är dock en stor skillnad mellan fuktig och våt/fuktig.) Du måste justera vattningen beroende på medium, temperatur och luftfuktighet. Under normala inomhusförhållanden är 1-3 vattningar per vecka standard. Vattna inte din Cymbidium sinense orkidé under de varmaste timmarna på dagen under sommarsäsongen. Den rekommenderade luftfuktigheten är 50-50% under vintersäsongen. Under sommarsäsongen bör luftfuktigheten vara ännu högre.

Krukmedium

Cymbidium sinense är en markbunden orkidé och bör därför inte monteras. Den är känd för att växa bra i långa och smala krukor. Rötterna är mycket långa och en lång kruka är därför bättre än en som är grund. Se till att krukmediet torkar jämnt och gör hål på sidorna av krukan om det behövs. I Asien odlas denna orkidé normalt i krukor där stora stenar placeras längst ner, medelstora stenar i mitten och små porösa stenar på toppen. Om du inte hittar stenar kan du istället använda grov bark i botten och finare bark längst upp.

Omplantering

När du planterar om din Cymbidium sinense, använd en behållare som är tillräckligt stor för att orkidén ska kunna växa i 2-3 år utan att behöva omplanteras. Den bästa tiden på året för omplantering är på våren, strax efter blomningen. Ta försiktigt bort allt gammalt krukmedium från rötterna utan att skada rötterna. Placera jordstammen ½ tum under ytan på det nya krukmediet. Packa aldrig krukan för hårt med mediet efter omplanteringen. En nyplanterad växt ska hållas i skuggan tills ny tillväxt börjar, och du bör bara ge den mycket små mängder vatten.

Förökning

Det är möjligt att föröka Cymbidium sinense genom delning; ta bara 2-3 lökar med blad vid delningen när du omplanterar.